Buitenkans. Voor €564 bent u eigenaar van een Ferrari F40

Een bedrijf uit Groot Britannie geeft u nu de kans om voor een schamele €564 eigenaar te worden van een echte Ferrari F40. U deelt dit eigendom dan wel met 2499 anderen. Het is dan ook de bedoeling dat u het aandeel na een paar jaar met winst verkoopt.

Het Engelse bedrijf Supercar Investment Club heeft iets nieuws bedacht: investeren in supercars. En waarom ook niet? Die dingen worden jaar na jaar meer en meer waard. Alleen is er een probleem, het investeren in een supercar heeft nogal een hoge instapprijs. In het geval van een Ferrari F40 ligt dat op dit moment zelfs op ongeveer 1,4 miljoen euro. Daarom biedt SIC u aan om 1/2500ste deel aan te schaffen. Zo deelt u de aanschafkosten met 2499 anderen en kunt u toch rijker worden en zeggen dat u een Ferrari bezit.

Maar nu komt het: het hele pakket bestaat ook uit bovenstaande. Niet meer niet minder. U krijgt niet de mogelijkheid om een week per jaar van uw investering te genieten en u mag er zelfs niet eventjes in zitten, Komen kijken mag wel, één keer per jaar op een speciaal evenement. De mede door u aangeschafte Ferrari blijft drie jaar lang onder hoede van het bedrijf en wordt daarna met winst verkocht. Van de potentieel gemaakte winst pakt het bedrijf 15% terwijl ze ook een handelingsfee van 6% en een driejaarlijkse fee van 1% over het hele geïnvesteerde bedrag vraagt. Om enig risico te beperken wordt er vooraf een investeringsdoel gesteld om een auto aan te kopen. Als er genoeg investeerders aangemeld zijn, dan wordt de investering doorgevoerd. Als dit niet gebeurt, dan krijgt elke deelnemer zijn geld netjes teruggestort en gaat het hele circus niet door.

Nu hangt er aan het investeren in vierwielers een groot risico. De verkoopprijzen zijn ongelofelijk gevoelig voor extreem veel factoren rondom de auto. Ook hangen ze sterk af van de staat waarin de economie op het moment van aanbieden verkeert. Maar goed, als we de club mogen geloven (en dat doen we natuurlijk niet zonder meer, want ze gebruiken een F50 als voorbeeld), dan is de gemiddelde prijs voor een Ferrari F50 de afgelopen vijf jaar met 397% gestegen. Dat zou betekenen dat u nu ongeveer 3,5 miljoen euro (€880.000 in 2013) voor een betreffende klassieker kwijt bent. Helaas blijkt de realiteit anders. Een F50 heeft u voor de deur staan voor ietsjes meer dan 1,6 miljoen euro. Dat is een verdubbeling van de prijs. Nog steeds een goede investering, maar toch iets minder rooskleurig dan voorgeschoteld. Het heeft daarom alle schijn van een ponzischema, maar dat heeft u niet van ons uiteraard.