Ford Sierra uit 1987 kost meer dan een BMW M2

Op 19 mei heeft u de mogelijkheid om de allereerste Ford Sierra RS500 Cosworth ooit te bezitten. Hij wordt geveild op Silverstone en moet naar verwachting tussen de 102 en 136 duizend euro opleveren.

Over twee weken gaat een van 's werelds belangrijkste Fords het veilingblok op: de Ford Sierra RS500 Cosworth Chassis No1 uit 1987. De auto, die net aan 68 duizend kilometer heeft gelopen, is extra uniek omdat het de enige RS500 is die volledig door Ford gemaakt is. Het gaat hier dan ook om een pre-productiemodel. Alle hieropvolgende exemplaren gingen als normale RS naar Aston Martin in Tickford om daar omgebouwd te worden naar een RS500.

De modificatie omving een dikker en steviger motorblok om de extra boost van de grotere Garrett T04 turbo aan te kunnen. Daar hoorde ook een grotere intercooler bij. Het blok kreeg extra benzine door een extra set injectoren die op hun beurt dppr een krachtigere benzinepomp werden gevoed.  Dit alles resulteerde in een toename in pk's naar 225 (standaard: 205 pk). Al bleek dat niet heel accuraat want sommige eigenaren claimen dat hun Cozzie er niet 20, maar meer dan 40 paarden bij heeft gekregen.

Na de introductie van de Sierra in 1982 bleef de verkoop gigantisch achter. Daarbij kwam nog eens dat Ford dacht dat ze wat meer in de autosport moesten gaan doen omdat ze hier niet voldoende aanwezig waren. Het idee om de basisversie van wat extra marketingpower te voorzien en de racerij weer op zijn kop te zetten, kwamen samen in met de RS en de RS500. Die laatste was specifiek nodig om mee te mogen doen aan de Group A klasse. 

Ford bestelde 15.000 turbomotoren bij Cosworth terwijl er maar 5.000 nodig waren. Ze produceerden 205 pk en werden opgevoerd naar 400 pk voor de racewagens. Ook pakte ze wat specifieke problemen met de aerodynamica van de auto aan, want de Sierra had de neiging om de liften bij hogere snelheden.

So far so good, maar ondanks alle inspanningen leek het toch allemaal op het laatste moment de soep in de lopen. De Cosworth moest namelijk minimaal 5,000 exemplaren verkopen om mee te mogen racen. Ford verwachtte dat ze er maximaal 1.500 konden slijten. Daarom deden ze extra hun best om de prijs zoveel mogelijk te drukken: de auto was leverbaar in drie kleuren en had één optiepakket: elektrische ramen en centrale deurvergrendeling. Dit heeft waarschijnlijk gigantisch geholpen, want met een basisprijs van 19.950 pond vloog de auto de showroom uit. Nu kost ie vijf keer zoveel...