Truckers, opgepast: Rijkswaterstaat gaat uw bandenspanning meten

Op een bijna overbelast wegennet kan je vrachtwagens met bandenpech missen als kiespijn. Met deze wetenschap in het achterhoofd start er deze week rond de haven van Rotterdam een proef waarbij trucks met te zachte bandjes worden opgespoord.

De proef start op de A16, waar in de nacht van vrijdag op zaterdag tussen ’s Gravendeel en de afrit Dordrecht meetapparatuur onder de rechter rijstrook wordt aangebracht. Een woordvoerster vertelt ons dat deze de 'voetafdruk van een band' meet. Een voorbeeld: stel, een truck heeft 10 wielen. 9 hiervan bevatten 4 bar en eentje 2 bar. Het systeem kan dit detecteren (bij een zachte band raakt veel meer rubber het wegdek), en in dat geval gaan de alarmbellen rinkelen.

Hoewel, alarmbellen... De proef duurt een jaar, in de eerste helft wordt er alleen maar gemeten, en verder niets. Zodra in het najaar de tweede fase ingaat wordt de proef concreter, maar hoe, dat weet RWS zelf ook nog niet. Citaat: "samen met ondernemersorganisaties als TLN en evofenedex en transportondernemers, trailerverhuurders en bandenleveranciers verkennen de samenwerkende partijen op dit moment hoe de chauffeurs of hun bedrijven het beste kunnen worden geïnformeerd en hoe en waar zij de banden weer snel op spanning kunnen brengen."

Nou, dit laat qua vaagheid niet veel te wensen over. Desgevraagd laat Rijkswaterstaat weten dat de beoogde werking van het project toch vooral informatief/preventief is, en dat sancties (nog) niet in het programma betrokken zijn. Ook lijkt het dat er hier vooral op Nederlandse trucks wordt gemikt, een Poolse transporteur zal je bij de genoemde ondernemersorganisaties niet vinden.

Het is in het geval van bandenpech dan ook niet altijd klip en klaar wat de oorzaak is: te lage spanning, een compleet versleten band, of misschien een stuk scherpe rommel op de weg (het zogeheten 'Bottasje').

Landelijke cijfers waren niet direct voorhanden, maar de woordvoerster wist wel te vertellen dat er in de regio Rotterdam dagelijks gemiddeld één vrachtwagen met bandenpech strandt. We hoeven u hopelijk niet te vertellen wat een ellende een eenvoudig kapot bandje oplevert voor de doorstroom van een al tjokvolle snelweg. Of meetlussen de eigen verantwoordelijkheid van de trucker voor zijn materieel ondergraaft? RWS vindt van niet: de proef is hier eerder een nuttige aanvulling op.