Tesla opnieuw onder loep na Model S-crash met meerdere doden

De Amerikaanse National Transportation Safety Board (NTSB) heeft een onderzoek geopend naar een crash met een Tesla Model S, waarbij twee tieners om het leven kwamen. Het is een nieuw onderzoek in een groeiend rijtje.

Drie achttienjarige jongens crashten deze week in Fort Lauderdale met een Model S uit 2013 tegen een betonnen muur. Twee van hen kwamen om, de derde werd uit de auto geslingerd en overleefde (een mooie casus voor gordelhaters). De oorzaak lijkt vrij duidelijk: een te hoge snelheid waarna de bestuurder de controle over zijn auto verloor, roekeloos rijgedrag dus (officiële politielezing hier). Het Autopilot-systeem lijkt geen enkele rol gespeeld te hebben in de crash.

Vanwaar dan het onderzoek? Alles wijst op drie opgeschoten overmoedige tieners die hun risicozoekende gedrag met een zware crash hebben moeten bekopen. Zoiets kan je een autofabrikant moeilijk aanrekenen. Welnu, het onderzoek focust zich op de brand die in de batterijcellen ontstond, direct na de crash. In een verklaring zegt de NTSB, dat een team van vier man naar Florida stuurde:

NTSB has a long history of investigating emerging transportation technologies, such as lithium ion battery fires in commercial aviation, as well as a fire involving the lithium ion battery in a Chevrolet Volt in collaboration with the National Highway Traffic Safety Administration. In addition, the NTSB is currently investigating a fire involving the transportation of hydrogen gas for fuel cell vehicles. The goal of these investigations is to understand the impact of these emerging transportation technologies when they are part of a transportation accident.”

Als je de officiële verklaring bekijkt is het dus niets persoonlijks. Feit is wel dat Tesla en de NTSB een zeer verstoorde verhouding hebben. Dit vindt zijn oorsprong in de dodelijke Model X-crash van maart, waarbij Autopilot wél een rol speelde. Tesla openbaarde informatie terwijl het onderzoek nog liep, waarop de NTSB ze niet meer betrok in het onderzoek. In een reactie gaf Tesla aan dat de NTSB volgens hen "[is] more concerned with press headlines than actually promoting safety.”

Met het nieuwste onderzoek in Florida zijn er momenteel vier dossiers van de NTSB open waarin Tesla een speler is.