Mercedes laat weten hoe ze in Monaco door de bocht komen

Aankomend weekend gaan alle Formule 1-teams in Monaco de bekende Loews haarspeldbocht door. Voor Mercedes is dat moeilijk want hun auto heeft een langere wielbasis. Maar er is een oplossing op gevonden.

Mercedes heeft er dit seizoen voor gekozen om de auto een langere wielbasis te geven dan de andere teams. Het voordeel hiervan is een grotere downforce op hogere snelheden. Het nadeel is dat de auto wat minder te manoeuvreren is. De Loews haarspeldbocht op het circuit van Monaco is de krapste bocht van alle 21 races, en één waar Mercedes flink wat moeite mee zou kunnen krijgen. Maar het team denkt dat ze genoeg aanpassingen hebben gedaan om ook in Monaco te heersen. 

Voor Monaco heeft Mercedes een speciale versie van de vering aan de voorkant geïnstalleerd. Dit geeft de coureur 40% meer lock waardoor een bocht nemen wat makkelijker moet worden. Ook de hoek waarop de band op het wegdek staat (camber) is groter gemaakt. Hierdoor moeten de auto's van het team wat flexibeler worden op het bochtige circuit. Het geeft de coureurs de mogelijkheid om van de ideale lijn af te wijken zonder dat dit direct grote problemen oplevert.

Monaco is de race waarbij een beetje extra downforce geen kwaad kan. Mercedes heeft hier, met de langere bodemplaat en de extra zuigende werking hiervan, dus een voordeeltje. Om dat extra te benadrukken hebben ze ook de achtervleugel aangepast. De vleugel die in Baku geïntroduceerd werd en vanuit het midden in een gebogen lijn naar buiten loopt, wordt vervangen voor een vleugel die deze speciale vorm achterwege laat en gewoon een rechte lijn trekt tussen de uiteindes en het midden. Door deze aanpassing moet de downforce aan de buitenkant van de auto ook vergroot worden.

Samen met alle aanpassingen die in Spanje doorgevoerd zijn, moet de Mercedes zijn theoretische achterstand van 0,01 seconde per ronde goed kunnen maken. Of Hamilton de rest van het veld weer kan verpulveren zoals hij deed in Spanje zien we (samen met grid girls!) aanstaande zondag om 13:10 uur. Of eigenlijk aanstaande zaterdag tijdens de kwalificaties al. Inhalen gebeurt toch niet tijdens de race.