Dit is hoe de beste vierwielaandrijving werkt

Er zijn vele soorten en maten vierwielaandrijving op de markt. Elk merk geeft er zijn eigen draai aan, maar welk type is nu eigenlijk het beste, en hoe werkt deze?

Een beetje door de blubber rijden kunnen we allemaal wel, maar zodra het terrein echt ruw begint te worden, dan haakt menig auto af. Vooral omdat er maar twee wielen aangedreven worden, maar in sommige gevallen ook omdat de vierwielaandrijving niet weet om te gaan met de condities onder de banden. Dat komt omdat niet elke vierwielaangedreven auto met exact hetzelfde systeem werkt. Zo kunt u zich vast wel indenken dat een Dacia Duster niet hetzelfde systeem onder de auto heeft hangen als een Land Rover Defender.

De laatst genoemde auto heeft dan ook geheel ontoevallig de beste vierwielaandrijving mogelijk: een die werkt met drie differentielen die op slot kunnen. Hierdoor kan er per as gekozen worden naar welk wiel het meeste koppel moet en waar de tractie het beste gebruikt kan worden. Hierdoor kan een auto met dit systeem zich uit de meest benarde situaties redden mits het een wiel heeft waarmee hij grip heeft.

Jason Fenske van het Youtubekanaal Engineering Explained weet de werking, en het hoe en waarom als geen ander uit te leggen in de video hieronder. Prima zondagvermaak.