Verrassing geen verrassing: dit is de Audi Q8

Groot, luxe en oranje. Drie termen die de lading van Audi's nieuwe X6-pester aardig dekken. De Audi Q8 - een gecoupé-ificeerde Q7 - wordt binnenkort onthuld, maar het internet is weer eens sneller.

Dat er een Q8 aan zat te komen was duidelijk. Ten eerste zou je als fabrikant wel gek zijn als je deze lucratieve en populaire niche links laat liggen, ten tweede werden we al voorgemasseerd met het Q8 Concept (januari 2017) en het kort erop volgende Q8 Sport Concept (maart 2018).

Aangezien de officiële onthulling al voor morgen op het programma staat, beperken we ons nu tot de foto's. Het ding is nagenoeg 1-op-1 van de conceptversies overgenomen: de matgrijs omlijste hexa-grille, de platte en scherpe koplampen, de luchtinlaten, de beschermplaat onder de voorbumper, alles bleef praktisch onaangeroerd. De lichtslang aan de achterzijde komt rechtstreeks van de A7 en A8. U mag hier - afhankelijk van uw liefde of non-liefde voor Audi - iets mompelen over luie designers die geen zin meer hadden door te tekenen, of over lef om de vorm van een concept in ere te houden.

Het interieur is zoals we mogen verwachten: een brede middentunnel met niet al te veel knoppen, veel schermen met waarschijnlijk haptische bediening, luxe leer met gestikte ruitpatronen en een zeer prominente Virtual Cockpit. Toch een beetje het paradepaardje van Audi, en terecht: het is mooi spul.

Een Portugese site drukte te vroeg op de 'publish-knop', waardoor de scherpe beelden en informatie op straat lagen. Na een boos telefoontje van Audi werd de zaak hersteld, maar het kwaad was al geschied. Verwacht onder de kap ongeveer hetzelfde als bij de nieuwe Audi A6: een 3.0 V6 benzinemotor met 340 pk (55 TFSI) en twee 3.0 TDI's. Hun vermogen: 231 pk / 286 pk (45 / 50 TDI). We vermoeden dat Audi ook hier de mild-hybride technologie inzet, in een later stadium zal er ook echte elektrificering volgen.