Daimlers antwoord op de Tesla Semi: de eCascadia

Op een evenement in het Amerikaanse Portland heeft de Amerikaanse tak van Daimler een zware e-truck gepresenteerd. De eerste testexemplaren worden dit jaar naar klanten gestuurd, grootschalige productie volgt in 2021.

Wanneer we de eCascadia, die gebouwd wordt door Daimlers truckmerk Freightliner, langs de meetlat met Tesla leggen, dan constateren we de helft aan geclaimd bereik. Tesla beweert immers dat zijn Semi 800 km... nee wacht: 950+ km op één lading kan rijden, Daimler houdt het op 400 km. In een eerder stadium twijfelden de Duitsers al openlijk aan de geclaimde reikwijdte van Tesla. Omdat het zelf 800 km niet voor mogelijk houdt, concentreert Daimler zich eerst op de markt van de middellange ritjes.

Naast de heavy-duty eCascadia bouwt Daimler ook een medium-duty model met de naam Freightliner eM2 106. Deze krijgt een bereik tot 370 km. Van beide modellen worden dit jaar 30 testexemplaren naar geselecteerde klanten gestuurd. 

Daimler is de grootste truckbouwer ter wereld, alleen al in Noord-Amerika zet het per jaar via de merken Freightliner, Thomas Built en Western Star voor meer dan $15 miljard aan zware trucks weg. Tesla plant zijn Semi vanaf 2020 op de markt te hebben, maar om de een of andere reden hebben we iets meer fiducie in de deadlines van Daimler dan die van Tesla. Een ongeveer gelijktijdige marktintroductie van de e-trucks zou ons niet verbazen. 

Tijdens het evenement dat zojuist aan de Amerikaanse westkust plaatsvond kondigde Daimler meteen aan een wereldwijde E-Mobility Group (EMG) op te zetten, waarin de know-how van elektrische aandrijflijnen in commerciële voertuigen wordt verzameld. Op onderstaande foto ziet u beide nieuwe producten samen met de al bestaande FUSO eCanter en een elektrische schoolbus met de naam C2 Jouley school bus.

Tegenstroom vanuit Europa komt van onder andere onze eigen parels DAF en VDL: zij presenteerden onlangs een volledig elektrische DAF.