Ook al gevaarlijk: autonome auto’s autonoom noemen

U denkt dat misschien dat autonome auto's alleen in het verkeer gevaarlijk kunnen zijn, maar het blijkt nu dat een auto autonoom noemen ook al gevaarlijk is. Tenminste, dit is de uitkomst van een Brits onderzoek.

Britse onderzoekers zijn tot de conclusie gekomen dat fabrikanten moeten stoppen met hun auto's het stempel 'autonoom' mee te geven. Dat geeft de automobilist een vertekent beeld van wat de auto nu eigenlijk wel en niet kan. Wanneer ze de termen als autonoom, Autopilot (Tesla) of ProPilot (Nissan) horen, gaan ze ervan uit dat de auto zichzelf van A naar B kan sturen. En met 'ze' bedoelen we natuurlijk de gemiddelde autoleek, want u weet dondersgoed dat auto's nog lang niet volledig autonoom kunnen rijden.

Het onderzoek van Thatcham Research wijst uit dat mensen nog niet snappen wat een autonome auto van tegenwoordig nu precies is. Ook de levels van autonoom rijden doen geen kwartje vallen en laten geen lampje branden. Doordat elke autofabrikant op zijn eigen manier bezig is en op een eigen level van autonomie aan het ontwikkelen is, weet de consument niet meer wat wat is. Daardoor weten ze niet precies wat hun eigen auto nu wel en niet kan en gaan ze ervan uit dat deze zich best uit lastige situaties kan redden. Iets wat niet altijd het geval is en steeds vaker leidt tot ongelukken.

Wanneer we het over autonomie hebben, hebben we het ook over Tesla. Het bedrijf reageerde als enige op het onderzoek en gaf aan dat al hun bestuurders op de hoogte zijn van het kunnen van  de Autopilot-functie. Dat niet iedereen wat met die informatie doet, wordt voor het gemak buiten beschouwing gelaten. 

Het doel van het onderzoek is niet om mensen te betuttelen, maar heeft als insteek om de veiligheid te bevorderen. Als autofabrikanten de functionaliteiten benoemen op wat ze doen, kunnen mensen beter inschatten waar het voor bedoeld is. Daarmee zou het duidelijker moeten worden dat de echt autonome auto er nog lang niet is en dat automobilisten tot die tijd volledig verantwoordelijk is voor hun auto.