Oogverblindend. Lamborghini restaureert klassieke Miura SVR

U dacht dat de Miura S een onbereikbare Lamborghini was? Dan heeft u deze eenmalig gemaakte Miura SVR nog nooit gezien. Hij is door Lambo tot in perfectie gerestaureerd en is daarmee misschien wel de mooiste auto ooit.

Deze Lamborghini Miura SVR met chassisnummer 3781 was niet altijd een SVR, maar begon zijn leven in 1968 als een wat simpelere in Miura Verde gekleurde Miura S. Hij wisselde de eerste zes jaar van z'n leven maar liefst acht keer van eigenaar voordat hij weer terugkwam bij Lamborghini. Niet omdat de mensen uit Sant'Agata de auto hadden teruggekocht, maar omdat de toenmalige eigenaar, de Duitser Heinz Straber, zich afvroeg of de fabrikant zijn auto kon ombouwen tot een op de Miura Jota geïnspireerde SVR. Iets dat de Italianen met plezier, en voor een onbekend bedrag, voor hem deden.

De transformatie naar SVR duurde ongeveer achttien maanden waarna de auto vreemd genoeg niet lang in Heinz' bezit bleef. Hij verkocht de unieke creatie in 1976 alweer aan de Japanner Hiromitsu Ito. Bij aankomst in Japan was de auto direct een sensatie. Het ging zelfs zo ver dat hij een rol mocht spelen in de manga-stripboeken van Circuit Wolf en dat hij zijn eigen lijn aan schaalmodellen kreeg.

De recente restauratie van de auto was een flinke klus die nog langer duurde dan het ombouwproces. Lamborghini's speciaal hiervoor in het leven geroepen Polo Storico-afdeling had negentien maanden nodig om de SVR weer in perfecte staat te krijgen. Dit kwam mede doordat ze voor deze auto op een andere manier moesten werken dan dat ze gewend zijn. Er was namelijk amper documentatie te vinden over de modificaties en wat er wel was, kon bijna niet gebruikt worden. Daarnaast hielp het niet mee dat de auto als onderdelenpakket aan in Sant'Agata aankwam. 

Maar goed, de restaurateurs hebben de klus voor elkaar gekregen en hebben er zelfs nog wat extra veiligheidsopties aan toegevoegd. De Lambo heeft nu een verwijderbare rolkooi, vierpuntsgordels en race-stoelen die daadwerkelijk ondersteuning bieden. Dit alles is op aanvraag van de klant geplaatst. Hij vond dit belangrijk omdat hij met de auto verschillende race-evenementen wil gaan bezoeken. De eerste is al geweest: de SVR werd onlangs getoond op een speciaal georganiseerd evenement op het Nakayama Circuit in Japan.