Tesla skipt belangrijke remtest bij productie Model 3

Wie met maar één fabriek heel snel heel veel auto's wil produceren, moet hier en daar wat binnendoorweggetjes nemen. Tesla maakt eindelijk 5.000 Model 3's per week, maar volgens cirtici is dit een Pyrrusoverwinning op zichzelf.

Elon Musk liet deze week vol trots weten dat er eindelijk 5.000 Model 3's in één week van de band zijn gerold in Fremont. We zijn blij voor hem, ook al klinken er geluiden dat om dit te bereiken de Model S en X op een lager pitje zijn gezet, het personeel pas naar huis mag als de dagtargets gehaald zijn, en werkdagen van twaalf uur, zes dagen per week, niet ongewoon zijn. Alle registers worden opengetrokken om de aantallen te verhogen, inclusief tentproductie, en sommige analisten vragen zich af of de aantallen de komende weken/maanden ook zo hoog gehouden kunnen worden.

Wat op het eerste gezicht echter zorgwekkender is, is dat de belangrijke 'brake and roll'-test geschrapt is. Deze test, die checkt of de wielen van een afgebouwde auto goed uitgelijnd zijn en of de remmen (en het ABS) behoorlijk werken, wordt volgens Business Insider op last van de leiding niet meer gedaan, om zo sneller door te kunnen werken. De test wordt namelijk aan de productielijn uitgevoerd. Dit lijkt linke soep, zeker omdat juist de remmen door reviewers kritiek hebben gekregen. De datum 26 juni wordt genoemd als de dag waarop werd overgegaan tot het schrappen van de test.

Het blad ontving een klassieke PR-reactie van Tesla, zonder direct antwoord op de gestelde vraag (want als PR-mensen érgens een hekel aan hebben...): "To be extremely clear, we drive *every* Model 3 on our test track to verify braking, torque, squeal, and rattle. There are no exceptions."

En daar zit precies de vraag: is het dubbel werk om zowel de brake and roll-test als een manuele test op een testbaan uit te voeren, of kan het laatste het eerste vervangen? Als dit het geval is, is er niets aan het handje en werkt Tesla gewoon efficiënt en zonder redundancies. Maar we vragen ons af of het klopt. In zo'n geval had de PR-man ook niet om de hete brij heen hoeven draaien, maar gewoon kunnen zeggen 'die fabriekstest is overbodig, want we testen elke auto op onze baan, waar ook de uitlijning aan bod komt.'

Helaas reikt onze technische kennis niet zover dat we kunnen beweren binnen welke toleranties je de wielen van een geproduceerde auto op een productielijn uit kunt lijnen, want als we bovenstaande opmerkingen juist intrepreteren, dan zit daar de crux. Kan het secuur met de beschikbare apparatuur, dan is er geen vuiltje aan de lucht, is dit niet het geval, dan raden we klanten met een Model 3 die nu van de band rolt aan even bij de bandenspecialist langs te gaan voor een balanceerloodje of twee.