Bewijs: buitenlandse vrachtwagenchauffeur zorgt voor veel ongelukken

Ongelukken met vrachtwagens gebeuren regelmatig, maar extra regelmatig wanneer er een jolige Pool of dronken Bulgaar achter het stuur zit. Onderzoek heeft dit bewezen.

De Oost-Europese vrachtwagenbestuurders hebben geen goede naam in Nederland. Als er een ongeluk of incident gebeurt met een truck, dan gaan we er blindelings vanuit dat een het weer een MOE-landiër was. En in 40% van de gevallen hebben we blijkbaar gelijk. Dat blijkt uit onderzoek van Stimva (Stichting Incident Management Vrachtauto's).

Vooral Polen (9%) en Roemenen (5%) zijn de boosdoeners op het Nederlandse asfalt blijkt uit de cijfers die de Stimva vandaag publiceerde. Opvallend is dat de Duitsers het even slecht doen als de Roemenen. Het totaal aantal veroorzaakte ongelukken is volgens Transport & Logistiek Nederland (TLN) buitensporig veel, maar de cijfers zijn ook nog een beetje te vaag. Deze geven aan dat er een ongeval met de vrachtwagen is, maar de oorzaak ervan ontbreekt. Daardoor is het te makkelijk om de buitenlandse trucker als 'zwarte piet' aan te wijzen. Volgens TLN moet dus aanvullend onderzoek komen.

Als we verder kijken, dan lijken de cijfers prima te kloppen met de realiteit. De Nederlandse truckers klagen al tijden steen en been over de lage kwaliteit van het buitenlandse materieel en de nog lagere scholing en ervaring van de lui die het bestuurt. Tel daarbij op dat u vandaag nog een groot rijbewijs in Polen kunt kopen voor 170 euro, en het plaatje is compleet. 

En dan kunt u nu zeggen dat het wellicht allemaal wat overtrokken is omdat 60% van de ongevallen nog gewoon door Nederlandse vrachtwagenchauffeurs met mobiel in de hand veroorzaakt wordt, maar dan weet u waarschijnlijk niet dat van al het vrachtverkeer, maar 13% niet uit ons land komt. 

Natuurlijk wordt de beschuldigende vinger van het toenemende aantal ongelukken met vrachtwagens (+40% in 2017) naar het steeds drukker wordende verkeer gewezen. De andere meespelende factoren (mobiel gebruik, huftergedrag) worden voor het gemak maar helemaal niet genoemd. Wat dan weer wel genoemd wordt is dat het toenemende aantal files niet op het conto van de truckers mag komen te staan. Volgens Rijkswaterstaat veroorzaken ongelukken met de tientonners slechts 1,3% van alle files.