Muha. De Anti-Ronaldo staking trok maar vijf man

Vorige week was de vakbond voor Fiat werknemers in Melfi boos. Het moederbedrijf kocht Ronaldo voor 112 miljoen euro de werknemers zich helemaal ziek bezuinigen. Iedereen moest gaan staken om zijn onvrede te tonen. Uiteindelijk kwamen vijf mensen opdagen.

Vandaag was de grote dag. De ruim 1.700 piswoeste Fiat-medewerkers van de fabriek in Melfi zouden het werk neerleggen om te protesteren tegen de aankoop van Ronaldo door het moederbedrijf. De 112 miljoen euro die met de deal gemoeid was, kon volgens de werknemers helemaal niet besteed worden aan een voetballer terwijl zij elke cent eigenlijk twee keer moeten uitgeven. Daarom besloot de werknemersbond USB een staking in het leven te roepen. Alleen had het blijkbaar niet veel tractie. Er kwamen vijf werknemers (0,03% van het hele personeelsbestand) opdagen en wij vermoeden dat dit mensen met een Franse achtergrond geweest moeten zijn.

De bezuinigingen bij Fiat zijn al jaren aan de gang, dus de onvrede bij de werknemers is te begrijpen. Maar volgens de autobouwer wordt eraan gewerkt. De bedoeling is om de fabrieken om te bouwen zodat ze geschikt zijn om de luxe-auto's van de duurdere merken te produceren. Dat is immers het plan dat Sergio Marchionne vorige maand heeft neergelegd. 

Overigens heeft Fiat nog niet gereageerd op de massale opkomst van kwade werknemers. Het lijkt ons wel zeer waarschijnlijk dat de Franse Italiaanse werklui een briefje met daarin een ontslag kunnen verwachten. Op grond van bezuinigingen natuurlijk.