Whiting: "Hamilton niet straffen volledig terecht"

Formule 1 race director Charlie Whiting vindt de gang van zaken rondom de illegale actie van Hamilton op Hockenheim helemaal prima. Volgens hem is het een unieke situatie en is het logisch dat de coureur er straffeloos vanaf kwam.

Tijdens de Grand Prix van Duitsland van afgelopen weekend, stuurde Lewis Hamilton zijn Mercedes de pitstraat in. Door ontstane verwarring bij het team kreeg hij op het laatste moment orders om toch verder racen en dook hij door het gras de baan weer op. Iets wat overduidelijk niet mag volgens meerdere regels, maar toch kwam de Brit er zonder straf vanaf. Dit komt volgens grote baas Charlie Whiting dat er nog nooit een vergelijkbare situatie is geweest, en er gezien de omstandigheden op de baan er uiteindelijk geen reden was tot straffen.

Voordat we gelijk met twee gestrekte benen erin vliegen en schreeuwen: "Ja, maar Kimi deed dit in 2016 op Azerbeidzjan ook en kreeg toen wél vijf seconden straf," haalt Whiting dit zelf ook al aan. Alleen volgens hem zijn beide situaties niet goed te vergelijken omdat Lewis zijn actie deed terwijl er geen verkeer in de buurt was en ze achter de safety car, en dus langzamer, reden. Kimi flikte zijn truukje op hogere snelheid terwijl de race in volle gang was. "But that was quite a lot different, that particular scenario. I think there were two cars close to each other at extremely high speed, so I think that's what separates it from this one," aldus de race director.

Volgens iedereen, en dus ook de FIA, was Lewis in overtreding. De regels stellen simpel gezegd, dat als je de pits in gaat,  je die actie door moet zetten. Je mag niet over de lijn en niet over het gras weer terug de baan op. Die regels zijn er voor de veiligheid en wegen doorgaans daarom extra zwaar. Overigens gelden ze ook andersom: te laat de pits in duiken kost je ook vijf seconden. Dit deed Pascal Wehrlein vorig jaar in Spanje.

Ook vreemd aan dit verhaal is dat de stewards wachtten tot de race voorbij was voordat ze de racewinnaar en zijn team op het matje riepen. Een straf geven aan een winnaar heeft veel meer lading en dat wil je logischerwijs voorkomen. Maar er was volgens Whiting een goede reden voor het uitstel: de stewards hadden het te druk met de regen om een penalty uit de delen aan de overduidelijke overtreding van Lewis.

"Obviously we wanted to wait until after the race to have a look at it, because we were getting quite close to the end. Then with all the rain and thunderstorms, and everything like that, by the time everything had calmed down we needed to have a good look at it and the stewards decided that they should in fact discuss it with the team," vertelde Charlie tegen Motorsport.

We kunnen allemaal de aluhoedjes van stal gaan halen om allerlei theorieën te bedenken waarom de FIA Hamilton een handje boven het hoofd hield, en daarmee mogelijk Max van het podium afhield. Maar stiekem denken we gewoon dat Charlie geen zin had in een zeurende en sobbende Lewis op z'n kantoor. De penalty van vijf seconden die hij overduidelijk verdiende, stond gegarandeerd voor een huilende Lewis, en als hij er met de winst vandoor gaat, heeft de liefde van alles gewonnen en heeft God iedereen gezegend. Zo blijft het weer een weekje rustig in de F1.