Renault belemmerde Ricciardo met tekort aan onderdelen

Zoals gepland, startte Daniel Ricciardo tijdens de Grand Prix van Duitsland achteraan. Hij had een flinke gridstraf vanwege nieuwe onderdelen, maar dat hadden er meer kunnen zijn als Renault had meegewerkt, laat Red Bull nu weten.

Red Bull Racing verving afgelopen weekend onder andere de MGU-K, energy store en control electronics van Daniel Ricciardo's RB14. Daardoor wist de coureur van tevoren dat hij achteraan mocht starten. Maar waar Lewis van ver achterin de race wel uitreed, kon Daniel zijn auto al snel met pech langs de kant parkeren. Wat er precies aan de hand was, weten we nog niet, maar Red Bull-teambaas Christian Horner hint naar een mogelijk schuldige: Renault.

Het blijkt namelijk dat de Fransen voor het weekend niet alle gewenste onderdelen beschikbaar hadden gesteld. Daardoor kon Red Bull de auto van Ricciardo alleen van de hoognodige nieuwe onderdelen voorzien, maar moest het ook enkele oudere componenten, zoals de V6 en de MGU-H laten zitten. Doorgaans worden deze ook vervangen omdat de penalty's dan niet meer meetellen.

Voordat de race begon, had Renault al besloten dat Ricciardo niet alle onderdelen zou krijgen. Daarmee verspeelden de Fransen de kans die het team had om 'gratis' onderdelen te vervangen. Vanzelfsprekend was Horner hier niet over te spreken. Hij snapt niet dat de Fransen niet inzagen dat het een normale gang van zaken is om bij zoveel gridstraffen zo'n beetje het hele motorblok te vervangen: "That's a question for Renault. The normal strategy is to change everything you can," vertelde hij tegen Motorsport.

Hardwerkende Fransman en Renault-baas Cyril Abiteboul ziet het anders. Hij denkt dat hij achteraf de schuld in de schoenen geschoven krijgt, terwijl men nog niet eens weet waarom Ricciardo's auto ermee ophield tijdens de race. Volgens hem kan het uitvallen van een motor altijd gebeuren, of hij nu nieuw is of niet. Hij geeft dan ook aan dat de niet vervangen onderdelen volgens de gegevens nog genoeg kilometers konden maken om het voorlopig, en wellicht tot het einde van het seizoen, vol te houden.

Abiteboul schuift de beschuldiging, dat hij de gewenste onderdelen niet leverde omdat ze er niet waren, van tafel. Hij vond het simpelweg verstandiger om te wachten tot de volgende upgrade: "There is no situation with availability. First we are really focussed on Spec C, and we are in between two specs and it's better to try and wait for Spec C availability."

Hoe je het ook wendt of keert, Renault had gewoon op de wensen van Red Bull kunnen inspelen. Als de onderdelen er liggen, dan is er geen reden om de extra zekerheid hiervan niet op de auto van Ricciardo te schroeven. Nu moet het team wederom penalties nemen om de gesneuvelde onderdelen van afgelopen weekend te vervangen en nog een keer als de volgende upgrade klaar is. Het begint er wel steeds meer op te lijken dat Renault echt Red Bull probeert terug te pakken over het verliezen van de motordeal.