Misdaad. Doodslag. Sodomie. Veel Nederlanders nog op winterbanden

Terwijl buiten de mussen dood van het dak vallen en de bodem van het IJsselmeer in zicht is, rijden een half miljoen automobilisten nog met hun plakkerige winterrubber rond. En dat maakt de BOVAG een droevige panda.

De BOVAG - niet geheel toevallig de hoeder van de garagehouders, die er baat bij hebben als u wat vaker langs komt - sloeg aan het turven in Zwolle, Roermond en Utrecht. Hierbij constateerde het dat ruim 5 procent van de aangetroffen voertuigen nog op winterbanden staat. (Vrij liberaal) Geëxtrapoleerd naar het totale wagenpark komt dit neer op bijna een half miljoen auto's die tijdens een hittegolf nog op winterbanden staan. 

Vooropgesteld: je kunt best bij temperaturen boven de 7 graden celsius (het magische getal waaronder winterbanden effectiever schijnen te werken dan zomerbanden) winterbanden gebruiken, alleen moet je de nadelen op de koop toe nemen: hogere slijtage door zachter rubber, meer afrolgeluid, een hoger verbruik, en een sponzige besturing. En dat terwijl de wissel naar zomerbandjes een half uurtje en een paar tientjes kost. De mensen over wie het gaat zullen waarschijnlijk niet de meeste kilometers maken, maar we zijn het hier wel met de Bovag eens: wees geen lui zwijn, en wissel die dingen gewoon. Je gaat met dit weer ook niet met een gewatteerde jas, muts en handschoenen naar buiten, of wel soms?