Spice-X: 's Werelds lichtste elektrische sportwagen

Als je aan een Italiaanse sportwagen denkt, dan komt er niet snel iets elektrisch naar boven gokken we. Waar u wel aan denkt is niet licht, niet klein, niet bereikbaar en niet zuinig. De Spice-X is dat allemaal wel.

Als er verschillende Italiaanse bedrijven samenwerken aan een sportwagen, verwacht je een auto die volgepropt zit met karakter en die looks heeft waar je dagen naar kunt kijken. Ook iets met een prijs kaartje met een aantal nullen waar je steil van achterover valt. De Spice-X is daarom zo Italiaans als een stroopwafel. Hij is klein, elektrisch en als we de bouwers mogen geloven krijgt hij zo'n schappelijke prijs dat iedereen hem kan aanschaffen.

De Spice-X SX1, zoals de auto's volledige naam klinkt, is ontworpen door Fabrizio Pepe van Mastery Design en heeft als doel om een elektrische sportwagen met een lichtgewicht constructie voor iedereen te zijn. Daarom was een van de eisen dat er tijdens het bouwen geen absurd dure materialen gebruikt worden. 

Het resultaat is een auto die maar 600 kilo zal wegen en niet meer dan 3,827 meter lang en 1,695 meter breed is. Twee kleine elektromotoren van 30 kiloWatt (41 pk) drijven elk een achterwiel aan waardoor er een maximum snelheid van 160 km/u gehaald kan worden. Er komt ook een wat krachtigere versie die een top van 210 km/u kan aantikken. Het verschil tussen de twee zit hem in het accupakket: 330 volt of 450 volt. Hierdoor konden de bedrijven vooral aan het koppel van de auto's werken. De 'instap'-versie moet het doen met 160 Nm, terwijl de krachtigere versie meer dan het dubbele krijgt: 400 Nm. De 0-100 km/u tijden zijn iets minder spectaculair dan verwacht. Deze komen uit op 3,8 seconden (330 volt) en 3,5 seconden (450 volt).

Het klinkt al helemaal alsof dit kekke karretje een wereld vol plezier met zich meebrengt. Helaas hebben de samenwerkende bedrijven nog niet losgelaten wanneer we hem kunnen verwachten. Dit geldt ook voor de prijs, een belangrijk punt in het hele idee van de auto. Heel goedkoop ziet hij er in ieder geval niet uit.