Tesla bedenkt brandveilige accu

Een van de grootste problemen van Tesla en alle andere elektroschuiten, is dat er bij brand weinig te doen valt behalve de vierwieler gecontroleerd uit laten branden. Tesla neemt nu stappen om dat te voorkomen.

We hebben het al regelmatig voorbij zien komen: Tesla's die zomaar in de brand vliegen en vervolgens extreem lastig te blussen zijn. Zelfs als het gevaar voorbij lijkt, ontbranden ze later in de opslag nogmaals. Het zijn problemen die met elektrische auto's vaker voorkomen dankzij de ingebouwde accupakketten. Als deze op een of andere manier beschadigen, vatten ze vrij snel vlam.

Nu lijkt het alsof het probleem vooral bij Tesla speelt aangezien het hiermee vooral het nieuws haalt, maar dat is natuurlijk niet waar. Maar gelukkig neemt het bedrijf nu wel stappen om de problemen op te lossen. De autofabrikant heeft enkele patenten ingediend die accupakketten veiliger en vuurvaster moeten maken.

Op dit moment zijn accupakketten vrij gevoelig voor schade. Als er een cel kapot gaat, is de kans groot dat hij vlam vat en er een grote kettingreactie ontstaat. Eén van de ingediende patenten lost dit probleem op door het brandbare gas uit de cel direct weg te ventileren als de cel beschadigd raakt. Deze kan dan minder makkelijk vlam vatten en daarmee neemt het risico op een uitgebrande Tesla dramatisch af.

Mocht de auto al in de brand staan, dan is het extreem lastig voor brandweermensen om het vuur onder controle te krijgen. Het helpt dan ook niet dat de accupakketten van Tesla, om logische redenen, waterdicht gemaakt zijn. Enige vorm van blusvloeistof komt er dus niet gemakkelijk bij. Het blussen van dit soort pakketten moet in de toekomst wel lukken doordat er een thermal-control liquid in de accupakketten gespoten kan worden. Daarmee kan het vuur van binnenuit bestreden worden. 

Hoe het allemaal in de realiteit gaat werken en of de nieuwe snufjes binnenkort op echte Tesla's terug te vinden zijn, is nog even afwachten. We vermoeden dat Elon Musk megatrots in zijn Twitterfeed klimt om de komst van de veiligere accupakketten groots aan te kondigen.