Erven Steve McQueen willen miljoenen zien van Ferrari

Steve McQueen is het beste dat de familie McQueen is overkomen. Hoewel de acteur en racecoureur al sinds 1980 niet meer onder ons is, rinkelt de kassa voor zijn nazaten onverminderd door, puur op zijn faam. Maar ze moeten er wel iets voor doen...

Op zich is er weinig mis met teren op de voortlevende erfenis van je voorvaderen, het gaat de Presleys en de Jacksons ook prima af. Wie zo fortuinlijk is een afstammeling te zijn van iemand van het kaliber Steve McQueen, die hoeft geen dag in zijn leven te werken. Je kunt mooi voor veel geld opdraven wanneer Ford weer eens een Mustang naar je opa vernoemt (zoals dit jaar in Genève gebeurde) en tussendoor stromen de royalty's gewoon binnen.

Punt is dat je je wel bewust moet zijn van de kracht van de naam die je zo'n aangenaam leventje bezorgt. Dus wanneer iemand het gore lef aan de dag legt om een verfkleurtje naar je al 38 jaar dode pater familias te vernoemen, dan kom je in de benen. Ook als dit Ferrari is.

Waar gaat het over? In 2016 kondigde Ferrari ter gelegenheid van het aankomende zeventigjarig bestaan niet minder dan 350 speciale edities op basis van de vijf bestaande modellen aan. Eén daarvan was een bruine California T die de naam 'The Steve McQueen' droeg. Een mooie eer, zou je zeggen, alleen was Ferrari 'vergeten' wat centjes richting de erven Steve McQueen te schuiven. Bij zoon Chadwick McQueen ontlokte dit de 'waaat? No munnie?!'-reflex: hij zette een advocaat op de zaak, die Ferrari nu voor $2 miljoen aanklaagt, zo lezen we in Courthouse News Service.

Pikant detail: kennelijk was de familie in 2011 al in gesprek met Ferrari over een speciaal McQueen-model, toen Luca de Montezemolo er nog de scepter zwaaide. Logisch, want McQueen bezat een behoorlijk aantal Ferrari's (waaronder onderstaande 275 GTB4), ook al verbinden de meeste mensen zijn naam met Porsche en Ford. Kennelijk leidden deze gesprekken tot niets, waarna de familie vijf jaar later tot in de haarvaten gekrenkt was toen ze erachter kwamen dat alleen een lullig verfje de grote McQueen-naam droeg.

Overigens is de actie te zien als een koekje van eigen deeg: Ferrari is zelf (bijna) altijd zeer actief in het beschermen van zijn naam, en terecht. Dat de McQueens nu hetzelfde doen is hun goed (portret-)recht. Overigens: zou de familie ook wat centen krijgen van Pixar, voor het karakter 'Lightning McQueen'? Want in dat geval rolt de justrein helemaal lekker binnen...