Ook in 2019 moet u fietsende smartphonezombies ontwijken

Wie op appen of surfen achter het stuur wordt betrapt kan bijkans een vierendeling verwachten, en terecht. Doe echter hetzelfde op de fiets en niemand kan je wat maken. Wetgeving om dit te veranderen laat nog even op zich wachten.

Sinds enkele jaren staan de risico's van smartphonegebruik op de fiets op de politieke agenda. Het doel is niet zozeer om de fietsers in het gareel te houden, maar meer om te voorkomen dat slingerende tienerkinderen door auto's worden geschept en doodgaan. Kennelijk vertikken ouders het hun kinderen de risico's mee te geven, en dus moet de overheid maar weer bijspringen in de opvoeding.

De vorige minister van Verkeer en Waterstaat (of hoe Den Haag het nu ook maar wil noemen), Schultz, wilde een verbod, en haar opvolger Cora van Nieuwenhuizen ook. Aanvankelijk werd gestreefd naar een invoering in 2019, maar we kennen de Haagse stroperigheid, dus zelf maakten we er al 2020 van. Het minsterie leek inmiddels ook tot dit inzicht te zijn gekomen: de Telegraaf schreef op gezag van een woordvoerder van de minister op dat 2019 niet haalbaar lijkt. Ergo: u moet ook volgend jaar nog slalommen tussen de smartphonezombies, het jaar erop kunt u ze waarschijnlijk NSB'en bij oom Agent. 

Echter: enkele uren later laat de minister weten toch alles op alles te zetten om in 2019 al een verbod te hebben.

We moeten toegeven: de consequenties zijn minder verstrekkend dan bij appen achter het stuur van je auto. In het laatste geval heb je een één tot twee ton zware stalen stormram om je heen, in het eerste geval blijft de schade bij een botsing doorgaans beperkt tot een slag in het wiel en eventueel wat blikschade bij een aangereden auto. Tenzij je een overstekende bejaarde tegen het asfalt smakt, of zelf door rood rijdt en voor een aanstormende auto belandt, en daar gaat de hele discussie over. 

Fietsers zijn gewoon verkeersdeelnemers die moeten opletten op wat er om hen heen gebeurt. Een smartphone leidt hier teveel van af, en bovendien kan je als fietser - wanneer je een appje moet sturen dat écht niet 10 minuutjes wachten kan - je stalen ros in een mum van tijd aan de kant zetten om je lulijzer te bedienen.

Wanneer het bedienen van een smartphone strafbaar is kan de politie beter de uitwassen bestrijden, voor zover een verbod goed te handhaven is. Nu kunnen ze slingerende fietsers hooguit aanspreken op hun gedrag. En dat zijn er nogal wat, getuige de filmpjes die we met regelmaat op Dumpert zien voorbijkomen. Voorbeelden. Te. Over.