Rijk worden? Begin geen automerk (tenzij je Ferrari heet)

De laatste jaren zijn autofabrikanten naarstig op zoek naar elke euro winst die ze kunnen pakken. En dat zijn geen grote cijfers behalve als je Ferrari bent. Dan pak je bijna zeventigduizend euro per verkochte auto. 

Rijk worden wil iedereen, maar als je voor ogen hebt om het te doen met je eigen automerk, raden we je aan om even naar de resultaten van het volgende Duitse onderzoek te kijken. Hieruit blijkt namelijk dat zelfs enkele makers van de grootste luxesloepen geen winst maken met de verkoop van hun auto's.

Duitse economie-professor Ferdinand Dudenhöffer deed onderzoek naar de winst die gemaakt wordt per verkochte auto. Volgens hem is er maar één autofabrikant die het goed doet, en dat is Ferrari. Dankzij hun deelname aan de Formule 1, verschillende sponsordeals rondom de autosport en de gemiddelde verkoopprijs van 280.000 euro, kunnen de Italianen 69.000 euro per verkochte auto op de bankrekening bijschrijven. 

Een andere luxe-autoverkoper doet het daarentegen een stuk minder goed. Bentley vangt gemiddeld 165.000 euro voor een auto, maar moet daar zelf nog 17.000 euro bijleggen om aan het einde van het jaar rond te komen. Dat komt volgens DudenHöffer omdat het merk op dit moment heel hevig investeert in elektrische aandrijving wat een flinke impact heeft op de cijfers.

Natuurlijk kwamen de grote Duitse luxemerken ook aan bod. Porsche steekt met kop en schouders boven de rest uit. De Stuttgarters verkopen een auto voor gemiddeld 91.000 euro en houdt daarvan 17.000 euro over. BMW, Audi en Mercedes doen het een stuk minder goed. Zij verkopen de auto's voor bedragen tussen de 33.000 en 38.000 duizend euro en pakken daarvan maar 3.000 euro om bij de winst op te tellen. Maserati doet het beter met 5.000 euro winst per verkochte auto.

Voor de volledigheid is Tesla niet overgeslagen. De enige elektrische autofabrikant doet het niet goed. Geen verrassing natuurlijk, want we weten al tijden dat het bedrijf met diep rode cijfers leeft. De Duitse professor weet dat Elon Musk elke auto met 11.000 euro verlies verkoopt.

Mocht u zich nu afvragen waarom Rolls-Royce en Lamborghini niet in de lijst voorkwamen. Dat is omdat die autofabrikanten hun cijfers niet helemaal bekend maken. Ze konden dus niet meegenomen worden in Dudenhöffers onderzoek.