Tesla van de beurs: geldschieters en boze beurswaakhonden

Dinsdag zette Elon Musk de beurswereld redelijk op zijn kop door uit het niets te tweeten dat hij Tesla van de beurs wil halen. Dit leidde tot veel reacties en vragen. We zetten de belangrijkste ontwikkelingen op een rijtje.

Ten eerste heeft de beurswaakhond SEC laten weten 'te gaan kijken naar Musks twittergedrag'. Voor de Tesla-baas zal dit geen grote zorg zijn, aangezien hij van een eventuele koersmanipulatie geen voordeel heeft gehad. Althans, we gaan er niet van uit dat hij heel snel een pluk aandelen voor $385 heeft verkocht. Door geen direct voordeel van een koersstijging te hebben is een beschuldiging van manipulatie enigszins loos. De SEC blaft weliswaar, maar we verwachten niet dat hij in dit geval ook bijt.

Eén van de vragen die direct na Musks tweets kwamen bovendrijven: 'is dit een eenmansactie, of is er vooraf overlegd met de juiste actoren binnen Tesla?' Immers, Musk mag dan de baas en grootste aandeelhouder zijn, met 20 procent heeft hij geen absolute zeggenschap. Bovendien zullen de 7 à 8 grote aandeelhouders het ook prettig vinden in dezen gekend te worden.

Naar nu blijkt schoot Musk niet direct van de heup, hij heeft het idee een week voor de bekendmaking intern geopperd, en er zijn diverse vergaderingen geweest in de (door Musks familie en vrienden gedomineerde) Raad. De gedachte dat dit niet helemaal het geval was is logisch, aangezien Musk af en toe wat impulsief en wispelturig is. Bovendien: als Tesla een band was, dan was het The Doors, met een voorman die alle anderen in de schaduw laat staan. Pogingen om het Musk-volume van 11 iets omlaag te draaien hebben niet veel opgeleverd. Maar als gezegd: kennelijk was de hele Tesla-RvB aan boord. 

Met een beurskoers van $420 zou Tesla $81 miljard waard zijn. Minus Musks aandeel en dat van zittende bestuursleden zou er grofweg $60 miljard nodig zijn. En dat is heel ruim genomen, want ervan uitgaand dat de grote aandeelhouders blijven zitten, hoeft er 'slechts' voor $46,6 miljard aan aandelen ingekocht te worden. De zogeheten 'free float' omvat namelijk 126,03 miljoen aandelen, tegen $420 per stuk kom je op een bedrag van $46.631.100.000 uit. Los van de vraag in hoeverre zo'n enorme berg aan vreemd vermogen de druk op Tesla om elk kwartaal te presteren zou verlichten, is de vraag: wie gaat die financiële steun, die Musk al rond zei te hebben (net zoals bij die hyperlooplijn, weet u nog?), bieden?

Er zijn een aantal mogelijkheden: het techfonds van het Japanse Softbank, dat zo'n $100 miljard tot zijn beschikking heeft, het Noorse staatsinvesteringfonds (meer dan $1 biljoen aan waarde) of -als outsider- Apple, dat vorige week ook door $1 biljoen aan beurswaarde ging. Bloomberg meldt dat Musk met Softbank sprak, al in april 2017, maar dat de gesprekken destijds op niets uitliepen.

Het ligt overigens meer voor de hand dat bij een exit van Tesla meerdere partijen een belang nemen, opdat er niet eentje de toko de facto overneemt. Wellicht dat een paar vermogende stoners voor de mooie prijs van $420 willen instappen?