Eén jaar voorwaardelijk voor doodrijder Nicky Hayden

De man die in mei 2017 in Rimini het fatale ongeval met MotoGP-coureur Nicky Hayden veroorzaakte, is veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van een jaar.

Hayden, onder fans beter bekend als The Kentucky Kid, reed destijds in de Superbike-series. Hij was aan de Adriatische kust op de racefiets aan het trainen, toen hij op een kruising geschept werd door de 30-jarige automobilist. Hayden raakte hierbij vol de voorruit van de Peugeot cabrio die hem aanreed. Onderzoek wees uit dat de Italiaan harder reed dan de toegestane 50 kilometer per uur, volgens experts lag zijn snelheid op 70 km/u. Hayden - wereldkampioen voor Honda in 2006 - werd naar het ziekenhuis vervoerd, waar hij vijf dagen later op 35-jarige leeftijd overleed. 

Belangrijk voor de zaak: de rechter woog in de strafmaat mee dat Hayden een stopbord op de kruising negeerde en dus totaal onverwacht voor de auto opdook. Aan de andere kant: had de man 50 gereden, dan was de botsing vermijdbaar geweest. Naast de voorwaardelijke straf voor de man uit de regio Emilia-Romagna, is zijn rijbewijs ingetrokken en moet hij de gerechtskosten dragen. Beelden van Haydens verbrijzelde fiets tonen hoe hard de klap is geweest: