VIDEO. Oktobersneeuw teistert Midden-Frankrijk

Het is pas oktober, maar laten we eens over winterbanden beginnen. Grote delen van centraal-Frankrijk werden gisteren geteisterd door sneeuw en windstoten, terwijl het er 10 dagen geleden nog bikiniweer was.

Frambozen die het weerbericht even niet in de gaten hadden gehouden, waren gisteren met stomheid geslagen. In grote delen van het land was het dankzij een straffe wind vanaf de Noordzee koud en besneeuwd, met een sneeuwgrens die tot enkele honderden meters boven zeeniveau daalde. Gevolg: chaos. 1.350 huishoudens zitten zonder stroom, en op de B-wegen in de Haute-Loire zitten zo'n 800 auto's vast in de sneeuw. Hierbij helpt het de hulpdiensten niet dat sommige mensen hun auto hebben laten staan en op een andere manier verder zijn gegaan.

Meteo France zette in totaal 28 departementen op code oranje, maar aangezien Meteo France ook de toko is die steeds regen in de F1 voorspelt die er niet komt, zal een deel van de Fransen dit wellicht schouderophalend hebben bekeken. Corsica kreeg overigens code rood. Niet heel vreemd: rond Italië spookt het pas écht. Enfin, het levert bijzondere beelden op voor oktober. Is die Duitse vuistregel voor winterbanden (Oktober bis Ostern) toch zo gek nog niet.... Zin in chocolademelk nu.

Als bijvangst vonden we deze mooie wintervideo uit Frankrijk, die stamt uit 1958. Mooie retro-winterplaatjes uit een vervlogen tijdperk.