Ferrari SP3JC is een blauw-wit unicum

Af en toe bouwt Ferrari's Special Projects afdeling een unieke Ferrari voor een uiterst rijke klant. Nu heeft het team een F12tdf omgebouwd tot een SP3JC omdat geld zeker wel gelukkig maakt.

Vorig jaar kwam Ferrari met de immens machtige 812 Superfast. De door een 6,5 liter V12 aangedreven supercar draait 800 pk naar de achterwielen en heeft Ferrari-looks waarvan we allemaal heel blij worden. Of tenminste wij allemaal op één iemand na: Jeremy Clarkson Julius Ceasar Jim Carrey Ferrari-dealer John Collins. De superrijke John was meer gecharmeerd van de gelimiteerde F12tdf (op basis van het voorgaande model, de F12berlinetta), en liet zijn eigen versie bouwen door de Special Projects afdeling. Het resultaat is de dakloze SP3JC.

Dat 'dakloze' gedeelte is dan ook gelijk het meest opvallende element van de SP3JC aangezien de F12 helemaal niet zonder dak verkocht of gemaakt werd. Wel komt er waarschijnlijk een nieuwe V12-cabrio in de vorm van een 812 Spider, iets waar al langer geruchten over de ronde doen.

Opvallende aanpassingen zijn de gewijzigde voor- en achterbumper. Deze zijn, met gebrek aan een beter woord, nog uitgesprokener dan nodig. Vooral de achterkant met het flinke stuk koolstofvezel is erg aanwezig. Overigens valt het geheel sowieso best op dankzij de nieuwe unieke velgen en de interessante kleurstelling van blauw en wit met gele accenten, geïnspireerd op de Pop Art-beweging. Ferrari noemt het zelf "the maximum expression of open-air motoring, harking back to Ferrari’s epic V12-engined spiders of the 1950s and ‘60s." Het plexiglas doorkijkruitje dat zicht verschaft op de machtige motor is in tegenstelling tot het bumperwerk een welkome toevoeging. 

Ferrari's krachtige V12 is in deze auto niet verder gekieteld. Met 780 pk is de krachtbron nog steeds de sterkste 6,3 liter V12 die Ferrari ooit maakte, maar wel 30 paarden zwakker dan de nieuwe 6,5 liter V12 in zijn meest potente vorm, in de SP1/2 Monza. Maar dat verschil merkt waarschijnlijk alleen Charles Leclerc.