Parijse elektrische deelauto's vervangen door stokoude Peugeootjes

Elke stad krijgt de deelauto's die het verdient, en voor Parijs zijn dit kennelijk Franse elektrogebakjes uit het jaar kruik. Een nieuwe dienst van PSA Peugeot Citroën moet de weggevallen auto's van Bolloré (deels) gaan vervangen.

De afgelopen jaren kon de Parijzenaar gebruik maken van een elektrische autodeeldienst van de firma Bolloré. Samen met Pininfarina werden handige elektrische autootjes gemaakt, waarvan er 4.000 in de lichtstad rondreden. Echter, door problemen met de financiering zegde de gemeente het contract in juni op, en dus moet er een vervanger komen. De eerste aanzet hiertoe komt van PSA, dat 550 Peugeot iOn's en Citroën C-Zero's parkeert. U kent de auto's wellicht beter als Mitsubishi iMIEV, een spuuglelijk hoog wagentje dat als een van de eerste elektrische auto's ooit werd ingezet. De dingen hebben een accupakket van slechts 16 kWh, en dus een beperkt bereik, maar theoretisch is dit voor stadsgebruik geen onoverkomelijk probleem. Theoretisch dan, want in de praktijk zal er consequenter geladen moeten worden tussen ritjes.

U vraagt zich wellicht af 'waarom wordt de Parijzenaar afgescheept met stokoude EV-technologie?'. Er zijn tal van modernere alternatieven voorhanden, alleen zijn deze niet van PSA-makelij. Het concern komt pas volgend jaar met een elektrische Peugeot 208, en ook de elektrische DS3 Crossback is aangekondigd, maar nog niet beschikbaar. Aangezien er geen chauvinistischer volk bestaat dan de Fransen, zullen zij zich liever in een oud achterhaald wagentje wurmen, zo lang het maar van Franse makelij is. Voor la gloire de la patrie

Bovendien is het juist erg duurzaam om de auto's, die geen ander mens meer wil hebben, tot het einde van hun levensduur in te zetten. De kosten en de vervuiling zijn al gemaakt, dus je bent gek als je ze niet afrijdt. Bovendien mogen Parijzenaars met de auto's overal gratis parkeren, dat is een behoorlijke deal sweetener.

Met 550 stuks praten we maar over ongeveer een achtste van het vorige aanbod, we vermoeden dat de dienst in de toekomst nog wel verder uitgebreid wordt. De vraag is alleen waarom Renault nog niets heeft aangekondigd, dat merk heeft met Nissan zat troeven in handen. De Zoe lijkt ons bijvoorbeeld een ideale deelauto. Of er ook zo even duizend vrij te zijn maken zonder de levertijd voor klanten nog verder op te laten lopen is echter de vraag.