Lexus geeft nieuwe RC F weer atmosferische vijfliter V8

In een tijdperk waar alle nieuwe auto's geheel of gedeeltelijk onder stroom moeten staan, doet Lexus iets wat je niet verwacht. Ze bouwen een oude vertrouwde benzineslurpende V8 in de RC F, hun nieuwe supercoupé.

Zo af en toe is het wel prettig om te zien dat een autofabrikant de milieu-eisen en laat voor wat ze zijn en niet helemaal prat gaat op elektrische aandrijving. Je zou dan ook verwachten dat een Amerikaans merk uit de band springt en weer iets van een Hellcat bouwt die hele olievelden per afgelegde kilometer opslobbert. Maar niets is minder waar. Het zijn deze keer niet de Amerikanen die de middelste vinger opsteken naar het milieu, die eer gaat nu naar de Japanners van Lexus. 

Blijkbaar waren de heren (m/v) van dat merk het inbouwen van hybridemotoren helemaal beu, want de opgefriste versie van de RC F hoefde helemaal geen cilinders in de te leveren. De nieuwe RC F en de Track Edition behouden beide de atmosferische vijfliter V8 in het vooronder. Deze is verantwoordelijk voor het produceren van 478 pk en 535 Nm. Maar let op, deze cijfers gelden vooralsnog alleen voor de Amerikaanse versie, de Europese versie moet nog door de WLTP-keuring en daarbij kan het nodig zijn om het aantal pk's wat omlaag te schroeven. Een RC F op Nederlands kenteken moet het waarschijnlijk met iets van 450 pk doen. Gelukkig is de nieuwe RC F sowieso een stuk lichter dan zijn te zware voorganger. Hoeveel lichter wil Lexus alleen nog niet zeggen.

Naast de overduidelijke visuele updates die Lexus gedaan heeft voor de nieuwe RC F, komt het merk ook met een 'hardcore' editie. De Track Edition wordt zeer gelimiteerd geproduceerd (240 stuks) en heeft een agressievere uitstraling dan zijn ietwat timide broertje. Maar de speciale editie moet vooral opvallen doordat Lexus hem 80 kg lichter heeft gemaakt. Daarbij hebben ze het onderstel stugger gemaakt en een vleugel op de achterbak geplakt. Het resultaat is een 0-100 km/u sprint van 3,9 seconden. Ter vergelijking: de standaard RC F doet er 4,2 seconden over.

De eerste RC F's moeten vanaf begin zomer het openbare asfalt sieren. Hoeveel de nieuwe modellen gaan kosten is alleen nog niet duidelijk, maar reken op een overvloed aan BPM, omdat de fiscus u geen V8 gunt