Dieven stelen meer jonge auto's dan voorheen

Heeft u een hybride auto voor de deur staan die rond een jaar oud is, dan heeft u pech. U behoort tot de enige groep autobezitters waarvan de voertuigen juist vaker in plaats van minder gestolen worden.

De afgelopen jaren werden er steeds minder voertuigen gestolen. Ook vorig jaar zette die trend zich voort, want uit cijfers van het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV) blijkt dat het totale aantal ontvreemde voertuigen met twaalf procent afnam tot een totaal van 7261. Dat klinkt mooi, maar voor een selecte doelgroep is het minder goed nieuws: de eigenaren van jonge hybride auto's (vooral de Toyota ’s RAV-4 en C-HR). Onder die groep nam de diefstal met maar liefst 95% toe.

In het algemeen komen de trotse eigenaren van auto's van rond een jaar oud er minder goed vanaf. Mede dankzij de toename in diefstallen van hybride voertuigen, komt heeft deze groep te kampen met een toename van 33% in gestolen auto's. Ook helpt de verzekering niet mee in deze kwestie, deze partijen hebben al aangegeven dat juist jonge auto's niet meer standaard tegen diefstal verzekerd zijn.

Volgens Toyota ligt de toename aan de steeds strenger wordende milieu-eisen. Het dievengilde speelt simpelweg in op de vraag naar milieuvriendelijkere auto's: "Het hangt samen met de ontwikkeling dat milieuvriendelijke voertuigen door het klimaatakkoord in trek zijn. En criminelen spelen in op de vraag van de markt," laat Toyota-woordvoerder Guido Roozekrans aan de Telegraaf weten.

Overigens is diefstal heel gemakkelijk moeilijker te maken voor dieven door bijvoorbeeld de sleutel van de auto niet bij de voordeur te leggen, maar in een blikje te doen. Zo kan er niet naar het signaal gescand worden en is de deur van de auto moeilijker open te krijgen. Ook kan het hele 'keyless entry'-systeem vaak uitgezet worden bij de dealer. In het geval van een volledig elektrische auto wil het ook nog wel eens helpen om hem 'vergeten' op te laden.