Tesla verliest financiële topman, plant 10.000 Model 3's per week

Tesla heeft zijn laatste kwartaalcijfers van 2018 gepubliceerd. Het goede nieuws: er werd voor de tweede keer op rij winst gemaakt. Het slechte: de winst viel tegen, en de CFO van het bedrijf - Deepak Ahuja - stapt op.

De zeer laat aangekondigde earnings call (tot een weekje geleden was de boodschap 'date not set') van Tesla had een aantal verrassingen in petto. Een tegenvallende winst, weer een vertrekkende topman, maar ook positieve signalen. In het vierde kwartaal werden in de VS 63.349 Model 3's geleverd, wereldwijd werden er deze periode 27.697 exemplaren van de Model S en Model X geleverd. Over heel 2018 werden er 99.475 van deze premium Tesla's weggezet. Het totale aantal Model 3's wordt niet genoemd.

Ook stond er in het vierde kwartaal een bescheiden winst van $139 miljoen in de boeken, maar deze kon beleggers en analisten niet warm krijgen, ze hadden op betere cijfers gehoopt. De redenen: hogere importheffingen in China, een goedkopere mid-range Model 3, een halvering van het belastingvoordeel voor Amerikanen bij aanschaf, en een prijsverlaging van de Model S en X in China. Dit, gecombineerd met het onverwachte vertrek van Ahuja, deed het aandeel TSLA nabeurs flink uitglijden. Over geheel 2018 werd er een verlies van 976 miljoen geschreven, de helft van dat in 2017 ($1,96 miljard). Ahuja wordt overigens vervangen door Zach Kirkhorn, die tot nu toe Tesla's vice-president van de financiële afdeling was.

Voor 2019 verwacht Tesla 360 tot 400 duizend auto's af te leveren, grotendeels Model 3's. De productie in de VS moet aan het eind van het jaar op 7.000 per week liggen, die van de nieuwe Chinese fabriek op 3.000 per week. Amerikaanse klanten krijgen met minder aanbod te maken, aangezien de eerste Model 3's nu ook eindelijk in Europa en Azië zijn aangekomen. 

Om de Model 3 betaalbaar te krijgen moet de fabriek in Shanghai volgens Musk naar de 10.000 exemplaren per week: “The demand for Model 3 is insanely high. The inhibitor is affordability.” De basis-Model 3 Standard Range van $35.000 is er nog steeds niet, wat begrijpelijk is vanuit Tesla's krappe kaspositie. De goedkoopste Model 3 is momenteel de Mid Range van $44.000, Musk gaf een 'grove schatting' dat de instap-Model 3 vanaf mid-2019 gemaakt gaat worden. Rekent u er dus maar niet op dat het ding er voor Q4 van dit jaar komt. Wel is duidelijk dat er bij Tesla meer dan ooit gesneden wordt en naar de kosten wordt gekeken: het bedrijf liet onlangs al 7 procent van zijn werknemers gaan. Op 1 maart moet Tesla $920 miljoen aan leningen afbetalen, indien de beurskoers onder de $360 ligt in cash. Het bedrijf verzekert echter voldoende middelen te hebben: 2018 werd afgesloten van $4,3 miljard in kas.

U vindt de webcast van gisteravond hier, tien pagina's aan cijfers over het vierde kwartaal staan daar.