Trajectcontrole is het verschrikkelijkste dat een automobilist kan tegenkomen. Het erge is dat er steeds meer bijkomen. Binnenkort kunnen we ook op N-wegen niet meer inhalen zonder daarvoor een prent te krijgen. Ook in Maastricht voerde de overheid een trajectcontrole in in de A2-tunnel. Deze werkte prima, maar de boetes die eruit kwamen rollen zijn toch ongeldig verklaard. Waarom? Omdat één iemand een slimme advocaat inhuurde.
Een automobilist reed in de periode tussen maart 2017 en april 2018 door de Willem-Alexandertunnel. Hij reed volgens de trajectcontrole elf kilometer te hard en kreeg hiervoor een boete. De man liet het hier niet bij zitten aangezien hij in de veronderstelling was dat hij 100 km/u mocht en hij met een sukkeldrafje van 91 km/u door de tunnel karde. Hij wist niet dat er een maximale snelheid van 80 km/u geldt.
Het probleem zit hem in het feit dat de snelheidsaanduiding erg onduidelijk was. Voor de onderste tunnel geldt een maximale snelheid van 100 km/u (A2) en voor de bovenste tunnel een maximale snelheid van 80 km/u (N2). Toen de man over de N2 de tunnel in reed stonden er alleen borden langs de A2, de N2 was nog niet voorzien. En aangezien de A2 en de N2 parallel aan elkaar richting tunnel lopen was het volledig te begrijpen dat de man dacht dat hij 100 km/u mocht. Het stond immers op de borden.
Inmiddels staan de juiste borden langs de wegen, dus met het smoesje dat u de borden niet zag staan komt u niet meer weg. Maar voor degene die in de periode van meer dan een jaar door de tunnel raasde is de kans dus groot dat de boete kwijtgescholden wordt. Dat kan oplopen tot vier miljoen euro aan gemiste inkomsten voor de overheid, want zoveel geld wordt er jaarlijks op die locatie aan ruim 70.000 overtreders aan boetes uitgedeeld.
De advocaat in kwestie, Clements Meerts, is gespecialiseerd in zaken tegen de overheid. Het was voor hem dan ook niet moeilijk om de boete aan te vechten. Hij geeft aan dat de overheid mag controleren op snelheid, maar dat ze ook moet toetsen welke snelheid er daadwerkelijk op het wegstuk geldt. Dat wordt nogal eens vergeten, zo ook in dit geval. Nu ontbraken de borden in zijn geheel waardoor het voor weggebruikers niet duidelijk was hoe hard men mocht, maar het komt ook vaak voor dat ze omgedraaid zijn, of dat er zakken overheen getrokken zijn.