Dit is de nieuwe Skoda Kamiq

De SUV-kraamkamer van de Volkswagen-groep heeft veel weg van een konijnenhok: elke minuut plopt er weer een nieuwe SUV uit. De nieuwste telg in de familie? Deze Skoda Kamiq. 

Toen een jaar of 10 geleden de hype van de kleine SUV's begon, lagen ze bij de volumedivisie van Volkswagen te snurken. De prioriteiten lagen elders, en terwijl Renault, Opel, Nissan, en Peugeot honderdduizenden kleine SUV's verkochten, dachten ze in Wolfsburg kennelijk dat het wel zou overwaaien. Uiteindelijk ontstond toch het besef 'dat we ook maar eens wat moeten doen met kleine SUV's', en dus werden de dingen er als gekken uitgekarnd: Seat maakte de Ateca, Arona, Aloha, Tarraco, d'Ancona en de Amora; Volkswagen complementeerde de Touareg en Tiguan met de T-Pain, T-Cross, T-Splitsing, T-Roc, en T-Bone. Ook Skoda is zeer voortvarend met SUV's: de Tsjechen volgens netjes de strategie 'van groot naar klein', en maakten de Kodiaq (7-zitter), Karoq, en nu de Kamiq.

Deze Kamiq volgt netjes de naamstrategie der Tsjechen, waarin woorden uit het Inuit geleend worden en achterop hun auto's worden geplakt. Overigens bestaat de Kamiq al in China, maar werd er speciaal voor de Europese smaak een ietwat andere versie van ontwikkeld. Lezen we mee, BMW?

De Kamiq is te zien als een Scala op hoge poten, en staat op het bekende MQB-platform van de VW-groep. Hij wordt gelanceerd met een vijftal motoren: de instapper is een 1.0 TSI met 95 pk, 175 Nm en een vijfbak. Een treetje hierboven staat dezelfde 1.0 TSI, maar dan met 115 pk/200 Nm en een verzet meer. Wie wars is van een driepitter, kan een 1.5 TSI met 150 pk bestellen, of een 1.6 TDI met 115 pk. Gaat u liever aan het gas, dan is er nog een 1.0 G-TEC met 90 pk, 160 Nm en een zesbak. Optioneel zijn sommige modellen met een 7-traps DSG uit te rusten.

Ook hier zien we de grille geflankeerd worden door een smalle strip LED-lampen, een concept dat gepionierd werd door Citroën, in de C4 Picasso. De kleinste Skoda-SUV is 4.241 mm lang (de Karoq is 4,38 meter en de Kodiaq 4,70 meter), verkrijgbaar met lichtmetaal inde maten 16 tot 18 inch, en uiteraard volgeduwd met Simply Clever-dingen. U kunt hem vanaf volgende week op de Autosalon van Genève gaan bekijken. Voor volgend jaar plant Skoda volgens een grapevine een SUV, die een hommage is aan de ons al 25 jaar geleden ontvallen Telly Savalas: de Kojak. Ook komen er varianten van de Kamiq voor rappers en rasta's: de Kamiq Mill en de Kamiq-a-mouse.