Max Verstappen: 'Niemand dacht dat we zo snel zouden zijn'

Alles loopt op rolletjes bij Red Bull. Max Verstappen laat in een interview weten dat Honda een heel betrouwbaar blok heeft afgeleverd en dat de nieuwe aerodynamicaregels eigenlijk maar een lachtertje zijn. 

Vandaag zit Max Verstappen weer achter het stuur van de RB15 voor de eerste testsessie van de tweede week van de wintertests. Na afloop van de eerste week werd hij voor zijn eigen site even aan de tand gevoeld over de gang van zaken en hoe hij zich voelt in de auto. Niet geheel onverwacht is Max natuurlijk weer lovend over de auto, het team en Honda, maar iets minder over de FIA en de FOM.

Volgens de Limburger heeft hij zelf ondervonden dat de nieuwe regels rondom de voor- en achtervleugel niets uithalen. Hij denkt dan ook niet dat de veranderingen het gewenste resultaat opleveren: "Nee. Ik heb als ik achter iemand aan rijd veel turbulentie en als je de rondetijden ziet, merk je dat we allemaal weer ontzettend hard gaan. Ik denk de FIA en FOM niet hadden verwacht dat we meteen zo snel zouden zijn. Engineers zijn erg slim en kunnen erg goed om probleem heen werken en, zoals in dit geval, weer ergens downforce vinden."

Maar er zit ook een voordeel aan het nieuwe vleugeldesign: het effect van de DRS is ter. De opening is immers groter. Maar het uiteindelijke effect op de races ligt volgens Max nog steeds aan het circuit. De een is een stuk geschikter voor DRS-gebruik dan de ander.

Hoewel de samenwerking met Honda nu erg soepel en gestroomlijnd verloopt, zien mensen dat nog niet echt terug op het gebied van prestaties op de baan. Red Bull zet goede tijden neer tijdens de tests, maar rijdt niet steevast op de eerste plaats. Volledig logisch volgens Verstappen: "Het is natuurlijk niet dat je nu rustig je rondjes rijdt. Kijk, in de kwalificatie ga je natuurlijk tot de limiet om er het beste uit te halen, maar ik pas de limiet nu aan om veel rondjes te kunnen rijden. Als je schade rijdt, verlies je minimaal een uur of twee, dus dat wil je ook niet hebben. Het gaat nu ook niet om rondetijden."

Daarnaast gaat het nu vooral om dat er een goede balans in de auto gevonden wordt. Iets wat niet makkelijk is dankzij de nieuwe vleugels. Ook andere veranderingen zoals een andere zitpositie spelen ook een rol. De auto moet comfortabel zijn en geen pijn of andere ongemakken opleveren tijdens het rijden: "Het grootste verschil is eigenlijk de zitpositie, die is nu wat anders, aangezien ik iets meer lig. De vleugel is natuurlijk wat gevoeliger, omdat deze iets minder optimaal is voor de luchtstroom naar achteren toe. Verder valt het mee, het zijn wat kleine dingetjes."

Christian Horner, teambaas van Red Bull, liet eerder weten dat hij denkt Red Bull nu op de tweede positie na Ferrari rijdt. Mercedes moet genoegen nemen met een derde plek. Hij baseert deze conclusie op interne analyses, maar Max Verstappen denkt dat alle uitspraken over mogelijke posities voorbarig zijn. Of ze in de top drie meedoen? 

"Ik heb geen idee, dat moeten we nog zien. Je kan in deze omstandigheden natuurlijk hard gaan, maar in Melbourne is het weer helemaal anders. Dat is een stratencircuit met veel hobbels, weinig grip en andere downforceniveaus. Het zegt hier dus nog weinig over andere circuits."

En voor degene die het jammer vinden dat de Limburger niet altijd met een oranje helm rijdt: "Natuurlijk zou ik hem graag oranje gemaakt hebben, maar dan heb je in Spa niks speciaals meer"