Aston Martin Valkyrie krijgt definitief 1175 pk

Jahoor, het is eindelijk zover. Na oneindig veel kleine details over de Valkyrie zijn we eindelijk bij de belangrijkste cijfers aanbeland: het uiteindelijke vermogen dat de auto uit z'n V12 tovert.

De laatste keer dat we iets over de Aston Martin Valkyrie hoorden, ging het ook over de motor, maar toen was Aston nog niet helemaal klaar met bepalen hoeveel vermogen ze uit de 6,5 liter V12 zonder turbo's konden halen. De heren uit Gaydon zijn dat nu wel en komen met indrukwekkende cijfers naar buiten: De V12 is verantwoordelijk voor 1013 pk en 740 Nm. Deze wordt vervolgens ondersteund met de KERS (Kinetic Energy Recovery System) die op zijn beurt er nog eens 162 paarden en 280 Nm aan toevoegt. Dat maakt het totaal 1175 pk en 900 Nm.

Om al dat vermogen aan te kunnen, kozen de bouwers ervoor om sommige belangrijke onderdelen (krukas, nokkenas, zuigers) van massief metaal te maken. Sommige zijn volledig van titanium om het gewicht niet uit de hand te laten lopen. Het hele blok weegt dan ook niet meer dan 206 kg. Daarnaast is het blok een essentieel onderdeel van de constructie aangezien het de hele achterkant van de auto bij elkaar houdt.

Maar hoe imposant al die cijfers ook zijn, de Valkyrie is nog steeds niet in de handen van de kopers. Dat komt vooral door designer Adrian Newey die deze auto als een soort droomproject ziet. Hij vindt dan ook telkens weer manieren om de aerodynamica van de auto te verbeteren. "The opportunity to develop and realise those ideas with Marek and the team from Aston Martin is tremendously exciting. It allows us to translate the technology we have developed in F1 into a new arena."