Uber-concurrent Lyft pakt $25 miljard dankzij beursgang

Als u snel rijk wilt worden, adviseren we u een succesvolle ritjesapp in elkaar te schroeven. That's where the big money is. Het Noord-Amerikaanse Lyft gaat vandaag naar de beurs. De marktwaarde? Bijna 25 miljard USD.

Het in 2012 opgerichte Lyft is voornamelijk actief op de Noord-Amerikaanse markt. Het boekte in 2018 een omzet van $2,15 miljard, en had een aandeel van 28% in de Amerikaanse ride hailing-markt. Een vroege investeerder is General Motors: het betaalde in een investeringsronde in januari 2016 $500 miljoen voor 18,6 miljoen aandelen. Een aandeel Lyft wordt vandaag op de New York Stock Exchange (NYSE) voor $72 ingezet.

Ondanks de flinke omvang - qua beurswaarde wordt het even groot als Fiat Chrysler Automobiles (FCA) - is Lyft nog steeds significant kleiner dan Uber, dat met 120 miljard dollar vijf keer groter gewaardeerd wordt. Hoe het ook zij, de twee lachebekjes hieronder hebben alle reden tot vrolijkheid. Zij zijn de twee oprichters: Logan Green en John Zimmer. Het is vrij veilig om aan te nemen dat hun kostje gekocht is.

Lyft geniet in Europa (nog) geen grote bekendheid, hoewel het grote publiek ze wellicht kent van de (inmiddels niet meer gebruikte) kenmerkende grote roze snorren op de grille, en onderstaande video (53+ miljoen views) uit 2013 met Conan O'Brien, Ice Cube en Kevin Hart. Dit moet ze een aardige duit hebben gekost, maar het was het zeker waard: