Wolff: bonuspunt snelste ronde gaat tot ongelukken leiden

De nieuwe regel  in de Formule 1 - die een extra kampioenschapspunt toekent aan de houder van de snelste raceronde - gaat tot brokken leiden, als je het Toto Wolff vraagt. De Mercedes-teambaas voorspelt een te grote gretigheid die tot foutjes leidt.

Met de start van het seizoen 2019 wordt er, naast de reguliere punten, een punt uitgedeeld aan degene die de snelste raceronde in handen heeft. Voorwaarde is hierbij wel dat de houder van de snelste ronde ook in de top 10 finisht. In Australië scoorde Bottas de volle 25 + 1 punten, en in Bahrein was de snelste ronde in handen van Charles Leclerc.

Toto Wolff is van mening dat we later dit seizoen nog eens een situatie gaan krijgen waarbij een coureur op jacht naar de snelste ronde over het randje gaat en zijn kampioenschapspunten vergooit. Tegen Racefans zegt hij: “I am always sceptical about our guys putting in the fastest lap, because one day someone’s going to end up in the wall and throw away a lot of points. And I hope it’s not going to be a Mercedes.

Als gezegd, Charles Leclerc reed in Bahrein de snelste ronde, voordat zijn V6 in een V5 veranderde. Wolff meent echter dat zonder deze pech Red Bull Verstappen had binnengehaald. Volgens Toto's logica was Max' gat tot Vettel achter hem groot genoeg, en kon hij dus een gratis stop maken om hierna nog een heel snel rondje te vlammen. Het feit dat Leclerc op dat moment aangeschoten wild was (en het besef dat de safety car tot minstens in de laatste ronde buiten zou blijven) voorkwamen dit.

I think that if not for Leclerc, Max would have had a free stop. That fell away when Charles had the problem.” Deze mening wordt onderschreven door Christian Horner: “If you look at it, you’ve got a free pit stop for a point. It would be worth a roll of the dice at that point. It opens up a new dynamic which is interesting.

Hoewel bovenstaande waar is, loop je als team altijd een risico bij een pitstop. Als er een moer niet los of vast gaat, of de maximumsnelheid in de pitstraat wordt overschreden, kan dit je veel meer punten kosten dan het ene puntje dat een snelle ronde je oplevert. De mannen praten nu allemaal makkelijk achteraf, maar ze zouden dwazen zijn als ze de risico's van een stop niet serieus van tevoren overwogen.