Opnieuw vier doden bij ernstig snelwegongeluk, dit keer op A12 Den Haag

Op de A12 bij het Prins Clausplein zijn bij een ernstig ongeluk vannacht vier mensen omgekomen. Ze zaten allemaal in dezelfde auto, die in de richting Den Haag tussen een geluidswal en de vangrails belandde.

Door het onderzoek naar het ongeval was de A12 tussen Nootdorp en Den Haag urenlang afgesloten, om 6:45 uur is deze weer vrijgegeven. Op de bewegende beelden van Regio 15 is te zien dat de auto - een middelgrote Peugeot (het lijkt een 508 SW te zijn  een 308 GT) - op zijn kant tegen een portaal met verkeersborden aanzit.

Het ongeluk doet denken aan een botsing op de A1 bij Deventer, eerder deze week: vier jonge mannen uit de regio - allen twintigers - reden om 6 uur 's ochtends tegen een matrixbordportaal. Hun auto brandde uit, en geen van de inzittenden overleefde. Dat ongeval was eenzijdig, het ongeval van vannacht lijkt dat ook te zijn, maar de politie onderzoekt dit nog. In ieder geval vielen ook bij het laatste ongeluk alle slachtoffers in één auto.

Bij de jaarlijkse publicatie over verkeersdoden splitst het CBS de cijfers niet uit naar wegtype of maximum snelheid, naar het SWOV doet dat wel (bron). Hun meest recente cijfers stammen uit 2017: in dit jaar kwamen 613 mensen om het leven, waarvan 47 op rijkswegen met een maximumsnelheid van 120-130 km/u (62 doden wanneer rijkswegen met een Vmax van 100 km/u worden meegeteld). Kortom: er vallen doorgaans bar weinig doden op snelwegen, waar geen kruisingen, fietsers, of tegenliggers zijn. Dat er in een paar dagen tijd al acht mensen op een snelweg omkwamen is een zeer ongelukkig toeval.

Update. De slachtoffers zijn vier leden uit dezelfde Turks-Nederlandse familie. Ze kwamen van - of waren op weg naar - een feest ter voorbereiding van een bruiloft, zo meldt de Telegraaf. Er zou zeer hard gereden zijn.