Hyundai introduceert uiterst praktische update voor Kona Electric

Met een elektrische auto doe je het leeuwendeel van je laadsessies thuis, en dan is het erg fijn als je auto driefasenlading ondersteunt. Dit is echter geen vanzelfsprekendheid, maar gelukkig heeft Hyundai het voor elkaar gebokst.

Als automaker moet je je focussen op diverse markten, die allemaal anders in elkaar steken. In de VS zijn elektrische huisinstallaties met drie fasen helemaal niet zo ingeburgerd, in Europa des te meer. De meeste Nederlandse huizen zijn op 3 x 25A afgezekerd, en we hoeven u hopelijk niet uit te leggen dat laden op 3 x 25A sneller gaat dan laden op 1 x 35A. Mits de ontvangende partij het faciliteert.

Dat laatste is als gezegd nog helemaal niet zo vanzelfsprekend: Elon Musk had de vooruitziende blik om de Model S al heel snel van een moderne interne lader te voorzien, en ook moderne auto's als de Audi e-tron kunnen met 3-fasenlading overweg. Echter: de Jaguar I-Pace, Mercedes EQC en tot voor kort de Hyundai Kona kunnen dit niet. Resultaat: de interne lader met een capaciteit van 7,2 kW draait alleen maximaal als er bij 230 volt een stroomgroep van minimaal 32 A gebruikt wordt.

Hyundai geeft de Kona Electric nu een modeljaarupdate, die dit probleem verhelpt. De onboard-lader, die de geleverde wisselstroom omzet in gelijkstroom voor opslag in het accupakket, heeft een capaciteit van 11 kW en maakt gebruik van een 3-fase laadsysteem. Kortom: via een 230v-aansluiting kan de Kona op 16A met drie fasen worden geladen. Over de zin en onzin van driefasenladen zal altijd discussie zijn, maar twee dingen zijn in dit opzicht niet te ontkennen: accupakketten zijn de laatste jaren steeds groter geworden en op een dag waarop veel gereden wordt is het prettig als je in twee vrije uurtjes 22 kWh kunt bijtanken. Kennelijk is dit besef ook over de Koreanen neergedaald, gezien de al zeer snelle modeljaarupdate van de Kona Electric. Het ding is amper een jaar op de markt.

Klanten die graag de modernste Kona Electric hebben moeten nog wel even geduld hebben: de nieuwe versie komt pas aan het einde van dit jaar op de markt.