Man haalt nat jetpack bij poging Kanaal over te steken

De Fransman Franky Zapata heeft zijn poging om per jetpack het Kanaal over te steken met een nat pak moeten bekopen. Tijdens een tankstop miste hij de boot, en plensde in het water.

Zapata's jetpack, met vijf turbines, is een indrukwekkend ding. Echter, het bereik is een achilleshiel, want waar laat je de benodigde kerosine? Juist: in de rugzak die je draagt. Helaas is dit geen heel grote opslag, waardoor de 35 km lange vlucht in één keer niet te doen is. Zapata moet dus bijtanken. Dit tot grote teleurstelling van de migranten-gemeenschap met eindbestemming Groot-Brittanië, die met belangstelling naar het jetpack keken.

Het oorspronkelijke plan behelsde twee tankstops, maar Zapata kreeg geen toestemming van de Franse autoriteiten om in de eigen territoriale wateren bij te tanken. Classic. Hierdoor moest hij de vlucht met een stop doen, en na 18 km in Britse territoriale wateren op een schip landen om bij te tanken. Helaas bleek dit net te ver: de landing op het schip mislukte, en Zapata's poging - die vanochtend, precies 110 jaar na Louis Blériots eerste oversteek werd ondernomen - viel letterlijk en figuurlijk in de het water. 

U (her)kent Zapata wellicht van zijn optreden tijdens quatorze julliet, de Franse nationale feestdag. Hier was hij - uitgedost als soldaat - op zijn flyboard boven de Champs-Élysees te zien. Puur voor de PR, want een poging van het Franse ministerie van Defensie om zijn bedrijf over te nemen, mislukte. Zijn vliegende plank kan een hoogte van 3.000 meter halen, en een voorwaartse snelheid van 150 km/u. Op onderstaande video ziet u hem - vanaf ongeveer 54 minuten - opstijgen.