Esteban Ocon verliest Mercedes-joker

Afgelopen maand tekende Esteban Ocon een tweejarig contract bij Renault F1, wat Ocons terugkeer in de koningsklasse garandeert. De Fransman verliest met de deal echter wel Mercedes als achterdeur.
Esteban Ocon

Ocon, jarenlang een Mercedes-junior, moest wel naar Renault, omdat Mercedes er opnieuw voor koos het contract met Bottas voor een jaar te verlengen. Mocht Ocon zijn draai niet vinden bij Renault, en in 2021 op een eventueel vrij stoeltje bij Mercedes azen, dan heeft hij pech: Toto Wolff laat weten dat de Fransman geen clausule in zijn contract heeft die een overstap mogelijk maakt. 

Echter, het verhaal wordt leuker: momenteel is er niets dat een verblijf van Renault in de Formule 1 na 2020 garandeert. Er gaan steeds sterkere stemmen op binnen het Renault-management om de geldkraan dicht te draaien, want de terugkeer in de Formule 1 heeft Renault in korte tijd al een miljard euro gekost, zo hebben sommige publicaties becijferd. Als de resultaten het komende jaar dus niet significant aantrekken, heeft Renault een slechte business case voor de F1, want een racewinnende auto hebben ze nog lang niet. Of een podiumscorende auto, voor wat dat aangaat.

Afkopen

In dit theoretische doemscenario gooit Renault er na 2020 het bijltje bij neer. In die tijd heeft Ricciardo zijn contract uitgediend, en Ocon kunnen ze nog wel een jaartje doorbetalen, dat is goedkoper dan blijven racen. Het al dan niet blijven in de F1 is afhankelijk van vele factoren, niet in de laatste plaats de vorm van de regels voor 2021. Mocht Renault - net zoals bijvoorbeeld Honda na 2008 - rigoureus een punt zetten aan zijn nieuwe F1-avontuur, dan is Ocon natuurlijk vrij om te bepalen wat hij in 2021 doet.

Maar... en dat is de mogelijke plot twist nummer 2: we achten het niet geheel onwaarschijnlijk dat Mercedes er vanaf 2021 ook mee ophoudt. Immers: ze winnen alles wat er te winnen valt, hebben dus niets meer te bewijzen, en bovendien is de nieuwe grote baas van Daimler redelijk woke op eco-gebied, ook al komt hij bij AMG vandaan. Stel dat Mercedes - dat later dit jaar met Nyck de Vries debuteert in de Formule E - per 2021, met zeven opeenvolgende titels op zak, besluit het kaarsje uit te blazen, dan wordt het nog knap lastig voor de sport.

Abiteboul: un nouveau paal du mijl

Ondertussen kirt Renaults motorsportbaas Cyril Abiteboul over het behalen van een nieuwe mijlpaal. Eentje waarvan de pers in juli al weet had, maar nu komt het hoge woord er bij Renault zelf ook uit: ze zijn door de 1.000 pk-barrière gegaan. We hopen niet dat dit, gecombineerd met de knappe P4 en P5 in Monza, Cyril naar het Franse bolletje gaat stijgen, maar we gunnen het Renault hoe dan ook van harte.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5eccee44d8fde', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });