Formule 1 Grands Prix in Silverstone op losse schroeven

Even zag het er goed uit voor de Formule 1, na een dubbele seizoensopener zou het veld zich verplaatsen naar Grott-Brittannië voor een dubbele race in Silverstone. Toch heeft de Britse regering nu een 'curve ball' gegooid naar de organisatie: ook het hele F1-circus moet zich aan de strikte regels houden. En dat wordt lastig.

Silverstone

De kans dat we Max Verstappen dit jaar weer zo'n geweldige race in Silverstone zien rijden als vorig jaar (of twee), is plotseling een stuk kleiner geworden. Dat ligt niet aan Max, of aan de RB16 van Red Bull Racing, maar aan de Britse overheid. Ze hebben onlangs wat verduidelijkende regels rondom de indamming van de verspreiding van het coronavirus bekendgemaakt. Eén daarvan is een quarantaine van veertien dagen voor iedereen die het eiland op wil.

Te lang

De regel zal waarschijnlijk begin juni ingaan en moet ervoor zorgen dat de grenzen van het land weer open kunnen. Het is daarbij dus niet de bedoeling dat de verspreiding van het virus onbeperkt weer op gang kan komen. Er is voorzien in een kleine lijst van uitzonderingsgevallen die niet in quarantaine hoeven, maar de kans is groot dat reizen met de Formule 1 niet op die lijst komt te staan.

Voorlopig lijkt het erop dat alleen vrachtwagenchauffeurs en diplomaten op het lijstje van uitzonderingen komen te staan. Aanvankelijk was het plan om ook een aantal sporters en hun begeleiding op te nemen, maar de ambtenaren vrezen daarmee een luik in de regelgeving te maken dat het effect ineens uit kan hollen. Britse krant The Sun citeert een ambtenaar van de regering van Boris Johnson: "a final decision hasn’t been made — but we do want the regime to be robust." Dan heeft het geen zin om een paar duizend man in een 'quarantaine kamp' toe te laten.

Thuisbasis

Hoewel zeven van de tien Formule 1-teams uit Engeland komen, heeft dat toch weinig invloed. Ten eerste komen ze met zijn allen uit Oostenrijk, waar de openingsrace waarschijnlijk gehouden wordt. Daarnaast zijn ook de Formule 2 en -3 nodig om het geheel compleet te maken. De teams daarvan komen uit veel meer landen. Tel daarbij op dat de coureurs bijna allemaal in Monaco wonen, en daar dus vandaan komen vliegen. Het zou het krappe schema enorm in de war schoppen als de Britten iedereen eerst twee weken in een quarantaine wil houden.

Een oplossing zou natuurlijk wel kunnen zijn als het circuit van Silverstone de plaats is die helemaal in quarantaine zit. Maar dan blijft nog steeds het probleem dat de teams steeds twee weken in quarantaine moeten als ze terugkomen van een race.