Bentley 6¾-litre V8 officieel dood

Na 61 jaar is gisteren de laatste 'koloniale' van Bentley geproduceerd. De 6¾-litre V8 is daarmee de V8 die het langst aaneengesloten in productie is geweest. Met de motor eindigt ook de productie van de Bentley Mulsanne.

Bentley Mulsanne

1959 was een mooi jaar voor de automobiliteit. Niet alleen bracht BMC de Mini op de markt als revolutionaire auto met voorwielaandrijving en een dwars voorin geplaatste motor. Even verderop in Crewe legden de ontwerpers van Rolls-Royce en Bentley de laatste hand aan een oersterke V8, de 6¾-litre.

Ruim 36.000 exemplaren rolden sindsdien van de productielijn. Uiteraard werd de motor af en toe gemoderniseerd, maar het oorspronkelijke design en de lange productie zorgden ervoor dat de motor bullet proof was. Gisteren was (iets later dan gepland) de grote dag, waarop de laatste L-Series (zoals Bentley de motor noemt) werd geproduceerd. Het exemplaar gaat in de dertigste en laatste Bentley Mulsanne 6.75 Edition by Mulliner.

De rol van de Mulsanne wordt vanaf nu overgenomen door de Bentley Flying Spur. Daarin kunt u kiezen voor een vierliter V8 of een W12, allebei afkomstig van huize Volkswagen/Audi. Mocht u zich een beetjes ziekjes voelen, dan kunt u ook kiezen voor een hybrideversie met V6.