Rolls-Royce: nieuwe Ghost wordt minimalistisch

Het Britse merk Rolls-Royce staat niet bekend om zijn terughoudende designs. Toch is de Ghost een vrij "onopvallende" grote auto. Natuurlijk is het duidelijk een Rolls, maar hij is minder 'in your face' dan de grote Phantom. Desondanks wordt de nieuwe Ghost straks nog wat minimalistischer. En hij is helemaal nieuw.

Rolls-Royce Ghost

Het duurt nog wel een paar maanden voordat we de nieuwe variant van de meest succesvolle Rolls-Royce uit de geschiedenis van het automerk te zien krijgen. De Britten onthulden 11 jaar geleden de eerste Ghost. Destijds gebaseerd op de techniek van de BMW 7 Serie (al zul je dat nooit horen uit de monden van de bouwers in Goodwood). Die auto is inmiddels al een paar keer vervangen, dus is het hoog tijd om ook de topversie eens te vernieuwen.

CEO Torsten Müller-Ötvös laat op zijn Linkedin-account weten dat er al vijf jaar aan een nieuwe Ghost gewerkt wordt. Uitgangspunt: alles wordt nieuw, alleen de Spirit of Ecstasy en de paraplu's blijven hetzelfde. De klanten die een Ghost kopen, verschillen echter nogal van de kopers van een Phantom. Waar de Phantom-rijders aan de wereld willen tonen dat ze echt bovenop de apenrots staan, is de Ghost-rijder wat gereserveerder. Zo zelfs, dat het terughoudende design van de kleine Roller nog wat te opvallend is.

Althans, Müller-Ötvös schrijft: "We had to listen very carefully to their demands and desires. And we did so. They told us that they very much enjoyed Ghost’s versatility and breadth of character. It is a car they enjoyed driving themselves – or to be driven in should the occasion call for a chauffeur. They also appreciated the car’s pared-back simplicity, or as they put it, “a slightly smaller, less ostentatious means to own a Rolls-Royce."

In tegenstelling tot de Phantom rijden de eigenaars graag zelf in de Ghost. Dat is een nieuwe ontwikkeling voor Rolls-Royce, want daarvoor had het merk vroeger 'sportmerk' Bentley. Nu moeten ze zelf ook auto's aan de man brengen waar de chauffeur tevens de eigenaar is. "Going further, our clients expressed an ardent desire for even more minimalism in design. This demand resonated with findings of our Luxury Intelligence Unit and designers at the Home of Rolls-Royce in Goodwood, West Sussex who, for some years had been tracking an emerging contemporary movement within a particular layer of luxury consumers, which included our Ghost clients, and which we called ‘Post Opulence’."

Het is natuurlijk nog maar de vraag hoe minimalistisch Rolls-Royce de nieuwe Ghost laat worden. Daar zijn ze nog terughoudend over, en het duurt nog wel een aantal maanden voordat we de nieuweling op de weg te zien krijgen. Tot die tijd deelt Torsten Müller-Ötvös slecht vier lijntje met ons. Dat is inderdaad minimaal.