Ferrari Omologata is historisch verantwoord speciaaltje

Met de Omologata zet Ferrari een one-off homage aan de beroemde GT-racers van de jaren '50 en '60 neer. Met de 812 Superfast als basis is de auto net zo potent als elegant.

Ferrari Omologata is historisch verantwoord speciaaltje

De tiende one-off op basis van een V12 Ferrari is hier. De Omologata is ontwikkeld voor een niet nader genoemde Europese klant met een voorliefde voor de GT's van het merk uit de jaren '50 en '60.

Met de 812 Superfast als basis is de Omologata daarom een interessante mix van klassieke en moderne elementen. De conversie ging ver: alleen de koplampen en de voorruit komen overeen met het origineel.

GTO

De naam Omologata is een duidelijke verwijzing naar de legendarische GTO-badge. Die afkorting staat namelijk voor Gran Turismo Omologata, vrij vertaald een GT die gehomologeerd is voor de racerij.

Ironisch genoeg zal er met de Omologata nooit serieus geracet worden. De auto is bedoeld als rijdend kunststuk en zal daarom vooral de havens van plekken als St. Tropez en Monaco onveilig gaan maken, met af en toe misschien een bescheiden track day.

Oldschool design

Ondanks de duidelijke retro-insteek zegt Ferrari dat het design vooral futuristisch moet zijn. Bij het ontwerpen van de auto werd door hoofdontwerper Flavio Manzoni namelijk naast motorsport-invloeden gekeken naar science fiction en moderne architectuur.

Daarbij was het belangrijk om de lijnen van de auto zo vloeiend mogelijk te maken en zo min mogelijk de oppervlakten te breken met onnodige vouwen en gaten. Dat maakt de Omologata een verademing in de zee van overgestileerde, extreem agressieve sportwagens van de laatste tijd.

Eenvoud

Ook aan de binnenkant komt die drang naar eenvoud terug. Afgezien van de blauwe stoelen is het het interieur bijna volledig zwart. Je zal er tevens geen overbodige lampjes of grote schermen vinden, alles is ingericht op een pure rijervaring.

Met die opzet wilde Ferrari de tijden voor ingewikkelde computers en infotainmentsystemen doen herleven. De metalen delen in het interieur zijn afgewerkt met een gebrekkige verfsoort die kenmerkend was voor de Ferrari Le Mans racers van vijftig jaar geleden.

Onbetaalbaar

Zoals gezegd blijft de Omologata een one-off. Hoeveel het gekost heeft om de handgemaakte koets en het unieke interieur te fabriceren is niet bekend. We kunnen er wel vanuit gaan dat de auto op het veilingcircuit over een jaar of tien een dikke prijs op zal brengen, maar meer dan de originele GTO zal het nooit worden.

Cargasm
  • Ferrari