Coureurs: 'bocht 2 Sochi moet veranderen'

Verschillende coureurs hebben hun beklag gedaan over de layout van het Sochi Autodrom. Volgens hen heeft bocht 2 een beroerd ontwerp dat leidt tot ongelukken en onnodige penalties, zoals we afgelopen zondag zagen tijdens de Grand Prix van Rusland. Dat moet volgens de rijders anders.

Coureurs: 'bocht 2 Sochi moet veranderen'

Het Sochi Autodrom op het voormalig Olympisch terrein staat sinds 2014 op de kalender in de Formule 1. In die tijd heeft de steriele en bijna compleet vlakke baan weinig indruk weten te maken. De Grand Prix van Rusland is tegen deze tijd zelfs berucht als een gegarandeerd doodsaaie race.

Er is volgens verschillende coureurs echter meer mis met het circuit dan de ongeïnspireerde layout, zo meldt Autosport. Bocht 2, de eigenaardige knijpende 90-graden bocht na de lange run op het gebogen 'rechte stuk', heeft volgens hen niet alleen een verschrikkelijk ontwerp, maar is zelfs ronduit gevaarlijk. De noodzaak om tussen afzettingen van piepschuim via een bepaalde weg de baan weer op te komen kon ook niet op steun rekenen.

Carlos Sainz Jr.

Niet geheel verrassend was de eerste die het vuur opende McLaren-coureur Carlos Sainz Jr. De Spaanse racer werd al in de eerste ronde slachtoffer van de ronde nadat hij met onderstuur de baan af ging.

Om een penalty te voorkomen stuurde de Spanjaard met een ongelukkige hoek richting de piepschuimen afzetting om de juiste route te nemen. Helaas ging hij er te hard in en raakte hij met het linkervoorwiel een uitstekend gedeelte van de vangrail.

Sainz gaf vooral zichzelf de schuld, maar kon het niet laten om zijn kritiek op de bocht te uiten:

“Het is nog steeds geen bocht die goed ontworpen is. Je zag vandaag in de race hoeveel mensen die apex missen en om de afzetting heen moeten, de afzetting kapot maken. Het is duidelijk geen geweldige bocht."

Carlos Sainz Jr.

George Russell

Williams-rijder George Russell, die vlak achter Sainz reed maar op de een of andere manier de crash kon vermijden, is het roerend met Carlos eens:

"Op de eerste plaats is het een van de slechtste bochten op de kalender en op de tweede plaats, voor de racerij is het een verschrikkelijk ontwerp. Ik heb zelfs in de rijdersbriefing eerder in het seizoen gesuggereerd dat we de ruimte hebben om een Bahrein-achtige bocht 1 en 2 te maken, van bijna een haarspeldbocht naar een knik. Dat zou op de eerste plaats de rijders in staat stellen om elkaar aan te vallen in bocht 1 om beter racen te krijgen en zal ook voorkomen dat mensen de baan af moeten snijden. Want wanneer je met drie of vier dik een 90-graden bocht ingaat die zelfs knijpt, dan gaan er natuurlijk auto's de baan afgeduwd worden."

George Russell.

Daniel Ricciardo

Ook Daniel Ricciardo kan zich vinden in de lezing van Sainz en Russell. De Australiër mistte met zijn Renault de bocht nadat hij buitenom zijn teamgenoot Esteban Ocon inhaalde. Daniel had geen kans om de aangewezen re-entry te nemen en kreeg daarom een 5-seconden penalty aan de broek. Ricciardo noemde de geometrie van de bocht 'vreemd':

"Het is gewoon de manier waarop ie is gevormd, hij geeft je hoop tot de laatste minuut, of de laatste seconde. Op dat punt heb je je natuurlijk al vastgelegd, je kunt niet meer terug de baan over, je zal dan waarschijnlijk meer dan vijf seconden verliezen. I denk dat er dan een punt is waarbij je niet meer terug kunt gaan en ik kwam duidelijk tot dat punt en zei tegen mezelf 'Oke, ik ga gewoon en als ik een penalty krijg, dan neem ik dat maar voor lief."

Daniel Ricciardo.

Ricciardo is het ook met Russell eens dat de FIA genoeg kan doen om de problemen met de bocht op te lossen:

"Ze kunnen er over het algemeen wel wat beters mee doen. Misschien een anders gevormde bocht, een minder korte apex. Ze hebben redelijk veel ruimte om mee te spelen, dus we hebben er in het verleden over gepraat. Misschien zou dat ook de problemen elimineren wat betreft het afsnijden via de afzettingen."

Daniel Ricciardo.

Michael Masi

FIA raceleider Michael Masi geeft in zijn reactie toe dat bocht 2 moeilijkheden geeft en dat de FIA er naar zal blijven kijken:

"Bocht 2 is er zo een die een uitdaging is op verschillende manieren elk jaar. Je lost dingen op een manier op en het heeft een andere impact. Dus we proberen de beste oplossing te vinden en ik denk dat we een redelijke oplossing gevonden hebben. Is er ruimt voor verbetering? Ja. Er is altijd ruimte voor verbetering. Met betrekking tot de snelheden op de uitloopstroken is een van de dingen die we natuurlijk hoofdzakelijk hebben geprobeerd te bereiken dat de terugkomst op de baan effectief en op de meest veilige manier gedirigeerd wordt. Dat is het belangrijkste doel. Tweede doel is om de auto's wanneer mogelijk te vertragen in dat gebied. Het is echter erg moeilijk om een oplossing te vinden die overal voor werkt. Dus we zullen er naar blijven kijken om te zien wat we er aan kunnen doen.

Nieuws
  • McLaren