Mercedes-Benz EQC 4x4²: elektrisch off-roaden

De afgelopen jaren bouwde de speciale speelgoed-afdeling van Mercedes al een aantal modellen om tot 4x4², maar dat waren benzinedrinkers en dieselaars. Met de EQC 4x4² moet nu ook de eerste elektrische Mercedes eraan geloven. Dit lijkt ons niet heel goed voor range van de auto, maar het ziet er wel cool uit.
Mercedes-Benz EQC

Met de EQC 4x4² wil Mercedes laten zien dat elektrische auto's niet alleen bestemd zijn voor de stad, maar dat ook extremere omstandigheden elektrisch bereikbaar worden. Deze Mercedes-Benz EQC 4x4² is een one-off model en hij komt van hetzelfde team dat eerder de E 400 All-Terrain 4x4² bouwde.

Doel van Mercedes is volgens boardmember Markus Schäfer: "Our aim is to combine modern luxury and sustainability with emotional appeal. The EQC 4x4² shows how enjoyable sustainable mobility can be. This is where electromobility high-tech and an intriguing customer experience are transferred to the mountains, thanks to MBUX and over-the-air updates. To put it succinctly, electric, progressive luxury goes offroad."

Portaalassen

Net als de eerdere 4x4²'s heeft dit model portaalassen meegekregen voor een verbeterde bodemvrijheid. Je zou zegen dat het voor elektrische auto's makkelijker zou zijn om elk wiel zijn eigen motor te geven, maar in dit geval liggen de motoren alsnog in de body en zijn ze via aandrijfassen en tandwielen met de wielen verbonden.

De grondspeling is 293 millimeter, meer dan het dubbele wat een normale EQC heeft. Mercedes benadrukt dat zelfs een standaard G-Klasse 58 millimeter dichter op de weg ligt. De EQC 4x4² kan door een laag water van 40 centimeter waden, en dat is 15 centimeter dieper dan normaal. De wielranden steken 10 centimeter verder uit dan die van de de standaard EQC.

Geluid

Elektrische auto's zoemen doorgaans de weg op en af, dat zouden ze off-road natuurlijk ook doen. Kennelijk vindt Mercedes dat maar stom, want ze hebben allerlei speakers ingebouwd om alsnog vogels te kunnen wegjagen. Het Acoustic Vehicle Alert System dat tegenwoordig wettelijk verplicht is om onder de vijftig kilometer per uur wat geluid aan de auto't toe te voegen wordt ingezet om een interactive, emotionalising driving sound toe te voegen. De koplampen hebben daarvoor een extra functie gekregen: ze zijn veranderd in 'lampspeakers'.

Mercedes geeft geen enkel cijfer over het verbruik en de prestaties van deze bizarre EQC. Wellicht is dat omdat er eerst nog bergen met ingebouwde laadpalen op offroadpaden gemaakt moeten worden.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5f97ec17753a0', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });