Ferrari SF90 Spider dakloze hybride Italiaan is officieel

Net op tijd voor de winter heeft Ferrari een heuse winterauto... Oh wacht nee. Precies op tijd voor de nazomer... Nou ja: hier is de Ferrari SF90 Spider. De eerste spider van Ferrari die ook plug-in hybride is.

Ferrari SF90 Spider

Iets meer dan zes maanden geleden toonde Ferrari ons de eerste beelden van de SF90. De V8 kreeg in die sportwagen voor het eerst hulp van inplugbare batterijen (de LaFerrari was ook hybride, maar laadt zijn batterijen op tijdens het rijden). Nu is het tijd voor de dakloze versie van de SF90. Het klapdak is niet van canvas, maar van "Retractable Hard Top". Goed, het zal een combinatie van carbondelen en wat metaal voor de techniek zijn.

SF 90

Net als het dichte broertje/zusje/x van de de Spider ligt achterin de V8 die 780 pk sterk is. Daarnaast zijn er drie elektromotoren: één op de achteras en twee exemplaren op de vooras. Dankzij de natuurkundige hulp van de batterijen en elektromotoren brengt het geheel 1.000 pk op de weg.

Ferrari: "Een geavanceerd besturingssysteem past de energiestromen zelfstandig en afhankelijk van de condities aan. De bestuurder hoeft enkel één van de rijstanden (eDrive, Hybrid, Performance of Qualify) van de compleet nieuwe Manettino te kiezen. Net als de SF90 Stradale heeft ook de SF90 Spider AWD, waarmee Ferrari de lat voor een staande start op ongekend nieuwe hoogten legt: 0-100 km/u in 2,5 seconden, en 0-200 km/u in 7,0 seconden.

Het dynamische controlesysteem van de auto is verder vernieuwd. Dit eSSC-systeem checkt de dynamische prestaties van de auto in realtime, en past op basis van die gegevens de stabiliteit van de SF90 Spider aan. Daarbij wordt het koppel via de voorste elektromotoren naar de individuele voorwielen gestuurd (Torque Vectoring), waardoor de tractie bij het uitkomen uit bochten aanzien verder is verbeterd en de auto eenvoudiger en intuïtiever, en met meer vertrouwen op de limiet te rijden is."

Helemaal elektrisch rijden kan 25 kilometer. Ferrari vertelt er niet bij of de auto ook een leuk V8-geluid voortbrengt als de auto in de elektrische stand rijdt.

Circuit

Net als de SF90 Stradale wordt de SF90 Spider leverbaar met een speciaal uitrustingspakket voor klanten die hun auto op het circuit tot het uiterste willen pushen. Dit Assetto Fiorano-pakket voorziet onder meer in Multimatic schokdempers die zijn afgeleid van de GT-racers van het merk, en die zijn geoptimaliseerd voor circuitgebruik. Andere voorbeelden zijn het verwerken van high-performance materialen (zoals koolstofvezel en titanium) die voor een gewichtsbesparing van 21 kg hebben gezorgd, een koolstofvezel achterspoiler en straat-gehomologeerde Michelin Pilot Sport Cup 2-banden voor aangescherpte circuitprestaties dankzij een zachtere rubbersamenstelling en minder groeven. Tot slot biedt de Assetto Fiorano-trim keuze uit een optionele tweekleurige livery die het bijzondere karakter van de auto nog meer aanzet.