Nieuwe oliecrisis: heeft u al brandstof gehamsterd?

Ondanks pogingen met alternatieven te komen, zijn we nog steeds verslaafd aan olie. Case in point: de massa-hysterie op de markten na een drone-aanval op een Saoedisch olieveld. De angst regeert.
Brand Abqaiq

Markten reageren in de regel eigenlijk maar op een manier: overspannen. Zodra een bankpresident een woord verkeerd zegt, schieten de financiële markten alle kanten op, en zodra er ergens iets op een olieveld gebeurt, gebeurt hetzelfde met de prijs van een vaatje Brent of WTI. Het verschil wordt vrijwel direct doorberekend aan de pomp.

Toegegeven, een olieveld uitschakelen dat goed is voor 50% van de totale productie van de grootste olieproducent ter wereld is natuurlijk nogal wat, en niet te vergelijken met een crisis ergens in een land dat net niks bijdraagt aan de totale olieproductie. Maar toch: Saoedi-Arabië produceert per dag zo'n 12 miljoen vaten olie, een getal dat tijdelijk naar 6 miljoen vaten zal zakken.

Tot 2140 de tijd voor herstel

Weet u hoeveel vaten er bij benadering in de opslag liggen? 266 miljard (bron). Met andere woorden: het koninkrijk heeft 44.333 dagen, of ruim 121 jaar, de tijd om dit deficiet van 6 miljoen vaten per dag te repareren. Bij het constant voldoen aan de vraag naar 12 miljoen vaten heeft Saoedi-Arabië dus pas in 2141 een compleet leeg magazijn. En dan bedoelen we niet het magazijn van de AK-47, maar de letterlijke olieopslag. Tegen die tijd rijden/vliegen we waarschijnlijk al lang elektrisch of op kernfusie, maar wellicht werken de kettingzagen en andere hakwerktuigen dan nog steeds op benzine. En die heeft het regime ook hard nodig...

Peanuts

Lang verhaal kort: de impact van de drone-aanval op het veld in Abqaiq mag niet onderschat worden, maar laten we a.u.b. niet teveel opgaan in massahysterie en doen alsof het weer 1973 is. Dat markten overspannen reageren (zie alinea 1) is een gegeven, en dus is de olie wat duurder geworden. Dit betekent dat u aan de pomp kortstondig misschien 1,50 tot 2,50 meer voor een volle tankt aftikt. Dat is ongeveer een derde van de prijs van een designerkoffie, en werkelijk peanuts (daar zit ook olie in, maar dat terzijde). Gaat u daar minder om rijden? Later vandaag heeft de Saoedische regering een persconferentie belegd over de kwestie.

Oh, en deze video van eindbaas Vladimir Poetin wilden we u niet onthouden. U kunt van alles van de kille leider vinden, maar gevoel voor humor etaleert hij hier wel:

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5ed430cfdf592', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });