Prijs liter benzine gaat al snel stijgen

De prijs van een liter benzine zal binnenkort omhoog gaan. De olieprijzen stegen de afgelopen dagen al flink. Aangezien de benzineprijs logischerwijs gekoppeld aan de prijs van olie, zal de prijs aan de pomp binnenkort omhoog gaan.

Tanken

Met het gerommel tussen Amerika, Iran en Saoedi Arabië in het achterhoofd zijn oliehandelaren aan het inkopen geslagen. Gevolg daarvan is een explosief stijgende prijs op de wereldmarkt. Aangezien benzine van die olie gemaakt wordt, stijgt de prijs doorgaans meteen mee. De kans dat een liter benzine morgen duurder wordt, is daarmee heel groot.

Paul van Selms van UnitedConsumers zegt in de Telegraaf dat de stijging misschien vandaag al kan komen: "Dat [de prijs voor maandag, red.] staat in principe vast, maar afspraken kunnen doorbroken worden." Hij doelt erop dat de prijzen van benzine tijdens werkdagen worden vastgesteld en dat de prijs voor maandag (net als die van zaterdag en zondag) dus op vrijdag is opgesteld. Als de olieprijs echter te snel omhooggaat, kunnen de pomphouders ook snel de prijs omhoog doen.

Volgens Van Selms kan de prijs de komende dagen met 1 tot 2 cent per liter omhoog gaan. Op langere termijn denkt hij ook aan een verhoging met 5 cent.