'Geen zorgen, Zandvoort ligt er volgend jaar mei pico bello bij'

De Dutch GP staat officieel op de F1-kalender, en momenteel gaan we de '9 to 5'-periode in, de september- tot meimaand, waarin circuitpark Zandvoort op de schop moet voor de eerste GP in 35 jaar. Appeltje eitje, aldus Jan Lammers.
Jan Lammers en Chase Carey

Het moet een waar volksfeest worden, de Dutch GP in het eerste meiweekend van 2020. De belangstelling is mega, en de organisatoren zijn druk bezig om alles tot in de puntjes te regisseren, en de race de groenste GP ooit ever te maken. En daar hebben we het volste vertrouwen in, want wij Nederlanders kunnen dat.

Er loert echter een groot risico, en dat risico heet PAS. Door het plan aanpak stikstof staan zowel  circuitaanpassingen als de bouw van een extra toegangsweg nog on hold, en beroepszeikerds als Johan Vollebroek zitten op het vinkentouw. Dat baart zorgen. Gelukkig is er festivaldirecteur Jan Lammers om de zorgen weg te nemen. Tegen Motorsport zegt Lammers:

"Er is nog steeds veel werk te verzetten, maar we zijn er druk mee bezig. Net zoals Max zich geen zorgen hoeft te maken of hij een race aankan, zo denken wij dat we het evenement volgend jaar aankunnen. We gaan volgend jaar een hoop mensen verrassen."

Lammers stelt dat er in september/oktober veel werk verzet wordt, en dat er veel klaar is voordat de feest-..eh, seizoens-..eh, kerstboom opgetuigd is. 'Alle plannen zijn gereed, en vanuit bouwtechnisch oogpunt kunnen onze partners de klus makkelijk op tijd klaren. Volgend jaar ligt er een prachtig circuit. [..] Het circuit is op 3 mei volgend jaar af.'

Start-finish twee meter verbreed

Het Duitse Auto Motor und Sport geeft alvast een inkijkje in de wijzigingen. De plannen voor de verbouwing - begeleid door oud-FIA-wedstrijdleider Roland Bruynseraede - zijn als volgt: de pitboxen worden aangepast om F1-bolides te accomoderen, en de pit exit loopt door tot in de Tarzanbocht. Het rechte stuk over start-finish wordt twee meter breder, om inhalen makkelijker te maken. In de Tarzanbocht, het Scheivlak en de Audi-S komt een asfaltstrookje naast het grind, om auto's meer uitloop te geven. 

Steile kombocht

De bocht voor het rechte stuk op start-finish (nu nog bocht 14 en 15) wordt een grote kombocht met een helling van 15 tot 17 graden, en een muur direct ernaast. Duidelijk steiler dan op Indianapolis, waar de hoek maximaal 12 graden bedraagt. Deze wordt naar verwachting volgas genomen, en fungeert als katapult voor het rechte stuk, waar vervolgens op DRS ingehaald kan worden.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5ed4335c1c338', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });