Tot 13 jaar cel voor Nederlandse Audi-plofkrakers in België

Er is wederom een succesje te melden in de strijd tegen plofkrakende plofkrakers uit Plofkrakië. In België is een club Nederlanders tot flinke celstraffen veroordeeld, na een reeks kraken met een buit van ruim €800.000.

Plofkraak Audi RS6

De club plofkrakelingen wordt gekoppeld aan een zestal (pogingen tot) plofkraaks. Deze vonden tussen 15 mei en 10 augustus 2018 plaats in Vlaanderen. Een ervan, op 21 juni op een postkantoor in Lommel, leidde tot een gedumpte Audi in de tuin van een lokale wethouder, waarover we hier schreven.

808.000 euro

De bende ging als volgt te werk: de automaten werden gevuld met gas, en vervolgens via lange stroomkabels aan een stroomstootwapen tot ontploffing gebracht. Dat scheelt nare verrassingen zoals deze. De automaten waren niet zelden in appartementencomplexen bevestigd, waarmee meteen de bewoners in gevaar werden gebracht. Of op zijn minst met de gebakken peren opgezadeld.

De buit was aanzienlijk: vooral kraken op Bpost-filialen in Buggenhout en Boechout, die in juni binnen een week werden uitgevoerd, waren lucratief: ze leverden beide volgens lokale media ongeveer 250.000 euro op. In totaal wordt de buit op 808.000 euro geraamd, hoewel een deel ervan naar verluidt door gesprongen verfpatronen onbruikbaar is geworden.

Hier staat echter wel tegenover dat het geld over veel mensen verdeeld moest worden: de vier hoofdverdachten - met al een flink strafblad in Nederland - kregen vandaag 12 en 13 jaar cel aan de broek, en daarnaast is er nog een contingent aan andere daders, die celstraffen van 4 tot 8 jaar kregen. Alle verdachten zijn tussen de 22 en 32 jaar.

Bekentenis

Van de club van tien verdachten, besloot er eentje om te rollen: Jerman F. legde uitgebreide bekentenissen af voor vier plofkraken. Ook zijn vrouw Yazila H. wordt mee vervolgd. Het echtpaar had officieel geen inkomen, maar liet het breed hangen. Erg slim natuurlijk, om je zo in de kijker te spelen, maar we hebben eerder al eens vastgesteld dat criminelen doorgaans niet de scherpste messen in de la zijn.

Het onderzoek naar de bende werd medio juni gestart, na de derde plofkraak. Via onder andere een schimmig autoverhuurbedrijfje leidde het spoor naar de verdachten, die eind september 2018 van hun bed werden gelicht

Foto: RS6-vluchtauto uit een politiebericht over een ongerelateerde plofkraak, in maart 2019.